Valutafonden om USA: "Situationen är farlig"

1:27 min

I USA fortsätter politikerna att försöka enas om framtida budget och lån, hittills utan framgång.

Samtalen mellan president Barack Obama och representanthusets talman John Boehner har brutit ihop. Nu försöker istället ledarna i senaten att komma fram till en lösning.

Situationen är farlig, säger ordföranden i Valutafondens rådgivande kommitté till Ekot.

Tharman Shanmugaratnam är finansminister i Singapore och ordförande i Valutafondens rådgivande kommitté.

– Jag tycker att läget är farligt, inte bara för det vi kan räkna på omedelbart, negativa effekter av lägre förtroende för USA och negativa effekter för ekonomin. Det är också farligt på ett sätt som inte går att beräkna, nämligen att förtroendet urholkas på längre sikt, säger han.

Politikerna i Washington är väl införstådda om faran. De är i tidsnöd. På torsdag är pengarna i stort sett slut om inte finansdepartementet får kongressens klartecken att låna.

Sedan samtalen mellan presidenten och republikanerna i representanthuset misslyckats, försöker nu senatens ledare hitta en utväg, men frågan om budget och lån kommer att komma tillbaka till representanthuset och gruppen av konservativa där, som hittills blockerat besluten.

Talmannen, republikanen John Boehner bestämmer hur omröstningarna ska genomföras i representanthuset och hans balansgång för att inte reta upp partiet och ytterligare försvaga sin egen position blir avgörande.

Inger Arenander
inger.arenander@sverigesradio.se