Ingen Oscar till Pollak

Den 77e Oscarsgalan var en fest med många vinnare och en del förlorare. Kay Pollak och ”Så som i himmelen” blev utan pris och priset för bästa utländska film gick istället till spanska ”Gråta med ett leende”.

Annars var galans stora vinnare Clint Eastwoods ”Million Dollar Baby” som belönades med Oscars i 4 tunga kategorier.

Segertippade storfilmen The Aviator med Leonardo DiCaprio i huvudrollen belönades med fem statyetter men lyckades inte erövra någon av dom riktigt tunga priserna.

Elin Claeson följde galan.

Ja, och det var en natt med ganska tamt underhållningsvärde faktiskt.

Komikern Chris Rock var värd för första gången och om man hade förväntat sig lite hårda nypor, fräcka vitsar och kanske lite snubblapåscenen humor så bidde det inte mycket av det. Som alltid är det under inledningsminuterna som värden får chansen att skämta och sätta sin prägel på galan. De senaste åren har Billy Chrystal, Whoopi Goldberg och Steve Martin turats om att driva med vänner och kollegor och Chris Rock fortsatte i samma interna personalfeststämning - som när han tycker att varenda film som utspelar sig i någonslags förfluten tid borde ha Russel Crowe i huvudrollen:

Det var väl det vassaste under natten. Annars tyckte jag mest det handlade om tid. Eller rättare sagt om bristen på tid. Alla utom ett eller två tacktal var korta och det märktes att många vinnare blev störda av den digitala klocka de tydligen hade framför sig som räknade ner sekunderna - Charlie Kauffman som vann för bästa manus för ”Eternal sunshine of the spotless mind” kommenterade det hela och sa till sist att han hellre ville kliva av scenen än fortsätta. Den där tidshetsen känns lite billig med tanke på hur haussad galan är och den status priserna har. Väl i direktsändning blir det mest staty-stafett mellan reklampauserna.

Slutligen kan jag konstatera att modemässigt var det färgglatt - gult och grönt och blått och klänningarna hade timglasform och sjöjungfrusläp. De flesta män har köpt lite fräckare kostymer nu för tiden men har inte kommit så långt som till att kamma håret. Den sömndruckne Al Pacino tog priset med en kalufs helt på ända.

Så - lite mer tiaror i Martin Scorseses hår, om jag får önska!

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se