eskilstuna

Skiftinge ett handelsområde redan på vikingatiden

1:31 min

Sedan ett år tillbaka har parken vid det övergivna varuhuset Rondellen i Skiftinge utanför Eskilstuna grävts ut av arkeologer från stiftelsen Kulturmiljövård. Arkeologernas undersökning av området är ett första steg i kommunens plan för utvecklingen av Skiftinge.

– Vi förväntade oss att hitta stora delar av det här gravfältet från vendeltid-vikingatid som vi står på nu. Och vi trodde att de skulle landa på cirka 60 gravar, säger Andreas Forsgren är en av arkeologerna, som undersökt platsen.

Utöver lämningarna från den vikingatida gård och de gravar arkeologerna trodde skulle finnas där fann de i själva verket lika många gravar till, drygt 120 stycken.

– Det är stort. Det är inte unikt, men stort är det, säger Andreas Forsgren.

I gravarna hittade arkeologerna mer än 1000 år gammal keramik, smycken samt ben från hundar och hästar, som begravts med de avlidna. Utgrävningen sker på uppdrag från Eskilstuna kommun och syftet är att bereda mark för ett nytt handelscentrum, där det gamla övergivna Rondellen nu ligger.

I ett förslag från kommunens planavdelning ska Skiftinge, som både handelsplats och bostadsområde få ett lyft. Bland annat planeras en nybyggd park, en bollplan, bättre gångvägar och kanske till och med nya bostäder. Om det här blir verklighet eller inte kommer stadsbyggnadsnämnden att besluta om i nästa vecka och i sådana fall sker de största förändringarna först om några år.

De här planerna skulle kunna väcka liv i området, som enligt arkeologen Andreas Forsgren, kan ha varit en plats, där människor bedrivit handel redan på vikingatiden

Det har man nästan garanterat gjort. Den närmaste knutpunkten för handel var Birka, några mil nordost uppe i Mälaren. Det är mycket troligt att de, som bott här på gården känt till det stället och kanske även varit där. Sedan har de säkerligen bedrivit lokal handel mellan gårdarna här i närheten, säger arkeologen Andreas Forsgren.