Galeasens Krig ett mästarprov

Lars Noréns pjäs ”Krig” hade urpremiär i Lausanne 2003 i regi av författaren själv, och föreställningen spelades också i Paris och Australien. Förra året hade pjäsen Sverigepremiär på Riksteatern då i regi av fransmannen Gildas Milin.

Nu i helgen hade pjäsen premiär på Teater Galeasen i Stockholm, i regi av Johan Wahlström.

Ibland är det ett slags monotoni som måste få gestaltas på teaterscenen– när det handlar om ångest, fasa och som här - krig. Lars Norén är mycket bra på att skriva sån här ja, tillståndsdramatik, hans bästa pjäser befinner sig i ett mer eller mindre plågsamt pågående varande. ”Krig” om en familj i ett antytt skissat efterkrigs-Balkan, handlar också om ett outhärdligt varande.

Riksteaterns uppsättning förra året tycker jag var helt lysande, just så bedövat beter sig människor i en traumatisk situation – det kan se ut som vardagsliv men allt pågår i depressiv ultra-rapid. I den föreställningen delade vi i publiken ett tillstånd med rollfigurerna, vi kände alla av den hinna av hopplöshet som klibbade vid allt.

Nu på Teater Galeasen har regissören Johan Wahlström också tagit fram det aggressiva och galghumoristiska inramat av Peter Lundquists mörka, medfarna och liksom ärrade scenrum. Här är depressionen explosiv, Ingela Olssons moder och hennes två döttrar, spelade av Noomi Rapace och Lina Englund, är som en flock gathundar, redo att bita Lars Greens hemvändande fader i strupen, precis som han har våldsamhet och övergrepp överst på sin känslomässiga repertoar. Mellan modern och faderns bror, spelad av Magnus Krepper, finns en sexuell eld som flammar upp i tändstickssnabba möten.

Och Teater Galeasens ensemble ger här ett mästarprov på den brutala närvaro som alltid varit teaterns särmärke, på sitt mod att gestalta det svåra och att ge det fysisk kropp. Detta ”Krig” kan förefalla mycket olikt Riksteaterns, men kanske är det bara så att Teater Galeasen spelar krigets tillstånd i en annan tonart - i det monotona våldets. Och vi i publiken kommer inte undan här heller.             

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se