Elbil fattade eld – 75 bilar skadade

1:26 min

I går började en elbil brinna i ett parkeringshus i Helsingborg. 75 personbilar rök- och sotskadades.

Enligt forskaren Peter Georén, föreståndare vid KTH Transport labs där man bland annat bedriver forskning kring elbilar, är det en av de första elbilbränderna i Sverige.

– Det här är nog den första och kanske den som fått störst konsekvenser eftersom den ägde rum i ett parkeringshus. Jag tror att det är ovanligt eftersom det finns så få elbilar. Det finns bara något tusental i Sverige.

Branden inträffade i går morse i ett parkeringshus i Helsingborg. 75 personbilar, fyra husvagnar och tre husbilar fick rök- och sotskador. Tre bilar, däribland elbilen blev totalt utbrända, enligt Lennart Nilsson, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten i Helsingborg. 

– Vi är inte vana vid de problemen med elbilar, det har vi inte haft på flera års tid. Det var mycket mycket ovanligt för oss.

Elbilen var av äldre modell. Enligt Lennart Nilsson pågick inte någon laddning av elbilen när den började brinna. Polisen misstänker inte att branden är anlagd.

Peter Georén som forskar om elbilar vid KTH, menar att dagens moderna elbilar håller en mycket hög säkerhetsnivå, till och med säkrare än bensindrivna bilar, eftersom där får elden extra fart genom bensinen.

– Min bedömning av olyckan är väl att – en vanlig bil som hade brunnit hade blivit än värre. Värre konsekvenser, det hade brunnit längre och betydligt mer värme hade bildats. Det ska bli kul att höra hur det går med utredningen, även om det är svårt. Jag skulle inte vara förvånad om det har tänts på grund av något med elsystemet, sladdar eller något med elsystemet har gått fel.

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se