Tortyr i Etiopien kan bli fråga för svensk polis

2:04 min

Folkmord, systematisk tortyr och våldtäkter i Ogadenprovinsen i Etiopien kan bli en fråga för svensk polis.

Över 100 timmar film som sägs innehålla bevis om övergreppen har smugglats till Sverige av en etiopisk flykting som nu tänker överlämna filmerna till polisen.

På en av filmerna som i går sändes av SVT vittnar anställda vid statsfängelset i Ogaden i Etiopien om systematiska våldtäkter och tortyr som i många fall har lett till att fångar dött.

I det utsmugglade materialet finns också vittnesmål om en massaker på bybor i Ogaden år 2010, och filmer som visar hur etiopisk milis behandlar de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. 

Filmerna har smugglats till Sverige av den etiopiska flyktingen Abdullahi Hussein, som i flera år arbetade för de etiopiska myndigheterna i Ogaden, bland annat som chef för ett mediecenter där den etiopiska regimens egna filmer från Ogaden fanns samlade. Han berättar att han vände sig mot regimen när han förstod att den låg bakom mord, tortyr och våldtäkter i området.

– Människor arresterades utan anledning, tonårsflickor våldtogs, många människor har dödats och det förekom tortyr i fängelset. Jag har fått reda på många brott mot de mänskliga rättigheterna, säger han.

Abdullahi Hussein hoppas att svensk polis ska inleda en utredning och hitta bevis för folkrättsbrott i de över 100 timmar film som han tänker lämna över.

– Jag hoppas att materialet är tillräckligt för att bevisa att det har förekommit sådana brott.

Abdullahi Hussein har fått hjälp att förbereda sin polisanmälan av Stellan Gärde, kommissionär för Internationella juristkommissionen. Han menar att detta är en fråga för svensk polis trots att brotten har begåtts i Etiopien.

– Materialet finns i Sverige, och Abdullahi befinner sig i Sverige – och Persson och Schibbye som också blev utsatta för den repressionen i Etiopien är också svenska medborgare. Dessutom har Sverige en skyldighet, inom ramen för att man är med i systemet i den internationella brottsmålsdomstolen, att rapportera sådant som kommer Sverige till del, säger han.

Per Hagström
per.hagstrom@sverigesradio.se