NSA tar sig in i hundratals miljoner adressböcker och kontaktlistor

2:07 min

I natt har det kommit nya avslöjanden om att USA:s säkerhetsmyndighet NSA samlat in hundratals miljoner uppgifter från vanliga nätanvändares epost- och chattkonton.

Det ska gälla miljontals adressböcker och kontaktlistor som NSA varje år samlar in från konton hos alla de vanliga nätjättarna.

Det handlar alltså om insamling av en närmast ofattbar mängd uppgifter från vad som sägs vara en majoritet av världens samlade epost- och chattkonton.

Det är främst adressböcker och kontaktlistor som regelbundet scannas av, och därmed skulle NSA även registrera de gatuadresser, telefonnummer och alla andra privata uppgifter som kan finnas där.

Det här skulle betyda att de allra flesta av alla de hundratals miljoner som har konton hos till exempel Hotmail, Yahoo eller Facebook är övervakade av NSA.

Motivet ska vara detsamma som angavs i somras, när myndighetens telefonövervakning blev känd, att kartlägga relationer som kan leda till avslöjanden om planer på terrordåd.

Det är återigen Edward Snowden som ligger bakom uppgifterna, som sägs komma från topphemliga dokument och högt uppsatta säkerhetskällor inom NSA, och det hela publiceras i tidningen Washington Post.

Enligt de hemligstämplade dokumenten görs övervakningen inte på amerikansk mark, utan istället på alla de platser runt om i världen där nätjättarna har sina servrar utplacerade. Det skulle alltså kunna innebära att NSA:s övervakning utförs även i Sverige, som ju hyr ut mark till bland annat Facebook.

Hela NSA-operationen bygger enligt avslöjandet på sekretessbelagda överenskommelser med de flesta av världens stora it- och telekomföretag. Även här skulle det kunna finnas både svenska och nordiska kopplingar, något som dock inte särskilt nämns i det som nu har kommit fram.

Storskaligheten i övervakningen är svår att greppa.

Enligt uppgifterna innebär en enda vanlig dag på jobbet på NSA att adressböcker och kontaktlistor från närmare en halv miljon Yahoo-konton, över hundratusen Hotmailkonton, nästan lika många Facebook-konton, och runt 50 000 konton hos Gmail och andra, samlas in och registreras.

När NSA:s övervakning av telefonsamtal avslöjades i somras försvarade NSA-chefen Keith Alexander de stora mängderna insamlad data med att man behöver ha hela höstacken för att hitta den avgörande nålen.

Det lär sannolikt bli svaret även denna gång, att alla dessa uppgifter krävs för att NSA i detalj kunna kartlägga människors personliga och professionella kontakter, liksom deras eventuella religiösa och politiska kopplingar.

Då och då kan det ge en träff bland de hundratals miljoner människor som varje dag, helt utan brottsliga avsikter, använder nätet för att kommunicera med andra.

Agneta Furvik, New York
agneta.furvik@sverigesradio.se