Svårt få bättre översättningar på nätet

1:54 min

Det blir allt vanligare med slarviga översättningar på internet, gjorda av datorer. Men samtidigt blir det allt svårare för datorerna att förbättra översättningarna från den medelmåttiga nivå de har idag. Nu varnar datavetare för att översättningarna på kort sikt inte kommer att bli mycket bättre. De tekniska möjligheterna tycks uttömda.

Datorstyrd översättning blir allt viktigare, mycket på grund av EU:s enorma byråkrati som måste översätta dokument mellan 23 officiella språk.

En rasande snabb utveckling har skett där det är lätt att imponeras av översättningsverktyg som Bing och Google Translate. Men samtidigt är översättningarna ofta fulla med fel, och ibland helt galna.

Gudrun Magnusdottir, leder ett forskningsintensivt företag som levererar professionella översättningslösningar till bland annat EU, anser att det är de enkla och billiga gratisöversättningsprogrammen som har en del av skulden för att utvecklingen inom maskinöversättning stannat av.

Google och Bing och andra stora företag har i princip slagit undan bena på marknaden.

– För Google och de andra har tagit över med de enkla och billiga programmen?

– Ja, du kan inte ta betalt för maskinöversättning idag. Där har det verkligen krisat till sig, säger Gudrun Magnusdottir, vars företag slutat med den verskamheten och därmed överlevt, enligt henne själv.

Ett annat problem i branschen är att den teknik som används av just Bing och Google Translate bygger på att statistiskt jämföra miljoner redan översatta dokument som dammsugits runtom på nätet - men nu finns det inte mycket mer att dammsuga.

Aarne Ranta, professor i datavetenskap vid Göteborgs universitet har lett ett stort EU-projekt för maskinöversättningar. Han menar att det nu är slut på de snabba, lätta segrarna.

– Den utvecklingen vad jag förstår har blivit mycket långsammare. Vad jag förstår så finns det inte så mycket ny träningsdata som det fanns i början. Det är mindre som kan göras helt automatiskt än vad man trodde, säger Aarne Ranta, professor i datavetenskap vid Göteborgs universitet.

 Reporter Marcus Hansson
vet@sr.se