Svenska kyrkan

Jubel i Lund: Antje Jackelén blir ny ärkebiskop

4:59 min

Klockan 14 i dag blev det klart - Sverige kommer att få sin första kvinnliga ärkebiskop: nuvarande Lundabiskopen Antje Jackelén.

Antje Jackelén fick över 55 procent av rösterna, närmare 20 procentenheter mer än närmaste kandidat och därmed behövdes ingen andra valomgång.

– Det första som kommer för mig är vilken häftig kyrka vi har, som kan enas vid en kandidat, sade Antje Jackélen vid en pressträff inför ett 50-tal personer i Domkyrkoforum i Lund.

Sveriges nya ärkebiskop såg tagen ut men sprack upp i ett leende när valresultatet presenterades och hon möttes av högljudda applåder.

Jackelén vann klart med 55,9 procent av rösterna.

– Lite omtumlad och tacksam för det stora stödet som jag fått.

Vilka frågor kommer du att driva som ärkebiskop?

– Som jag har arbetat nu så har det varit viktigt för mig att försöka se till att kyrkan utstrålar gudstjänstglädje, är stark i diakoni och kunskap och undervisning – för det tror jag hela samhället har nytta av – och som är en kyrka som är intresserad av dialog.

Varför är det viktigt?

 – Som kyrka är vi ingen klubb för inbördes trevnad. Vi har ett uppdrag att slå vakt om till exempel människovärdet och genom att förkunna evangeliet om Jesus Kristus bidra till att kärlek, hopp och tro kan växa.

Vad är utmaningen inför framtiden?

– Det är många. Men till exempel värna om livskraften i församlingarna och vara ett ställe där samhället kan komma i dialog med sig själv. Till det hör att som kyrka ha dialog med kulturlivet, naturvetenskap, teknologi och att ha kommunikation med andra delar av den kristna kyrkan och inte minst den interreligiösa dialogen mellan andra trossamfund.