Sverige

Antje Jackelén – första kvinnliga ärkebiskopen

0:48 min

Förhandstippade lundabiskopen Antje Jackelén blir ny ärkebiskop. Därmed får Svenska kyrkan för första gången en kvinna som överhuvud. Diakonen Lena Karlsson i Halmstad är positiv till beskedet.

– Min spontana tanke är att det är väldigt roligt att det är en kvinna. Det är roligt att det får spegla den andra delen av mänskligheten, vi är ju femtio procent som består av kvinnor, säger Lena Karlsson som arbetar i Söndrum-Vapnö församling utanför Halmstad.

Antje Jackelén fick 55,9 procent av rösterna och därmed står det klart att hon blir ny ärkebiskop nästa år, då nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd går i pension.

– Jag är omtumlad och mycket glad och tacksam för det starka stödet. Det känns också bra att ha åtta månader att förbereda mig inför tillträdet. Under den tiden fortsätter jag mitt arbete som biskop i Lunds stift, säger Antje Jackelén i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Jackelén kommer att tas emot vid en tv-sänd högmässa i Uppsala domkyrka den 15 juni nästa år.

De första kvinnliga prästerna i Sverige vigdes 1960 och för 15 år sedan utsågs den första kvinnliga biskopen, och hittills har Sverige haft fem kvinnor som biskopar. Antje Jackelén sa själv innan valet att hon inte tycker att det vore förvånande med en kvinnlig ärkebiskop i Sverige. 

– Det känns egentligen ganska naturligt och logiskt att det kan bli så här, sa Jackelén i morse i P1-Morgon.

Antje Jackelén, som fick 51 procent av rösterna i nomineringsvalet i början av september, har varit förhandstippad. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger så här till Ekot om Jackeléns popularitet:

– Jag tror att hon har ett tilltal som uppfattas som öppet och modernt. Hon deltar gärna i samhällsdebatten och debatterar frågor som inte alltid är inomkyrkliga. Jag tror att det uppfattas som positivt.

Julia Milder
julia.milder@sverigesradio.se

Johanna Johansson
johanna.johansson@sverigesradio.se

Astrid Adelgren
astrid.adelgren@sverigesradio.se