TEKNIK

"Bergvärme till havs" - OTEC på bordet i Borås

1:40 min

I Borås pågår världens första konferens om OTEC - kraftverk som gör både el och dricksvatten. Nu ska man försöka knäcka hur man ska göra tekniken billig.

Ocean thermal energy conversion OTEC, eller havsvärmekraft har funnits i över 100 år, men få har hört talas om den.
T
ekniken bygger på att man kolliderar kallt djuphavsvatten med varmt ytvatten för att skapa elektricitet.

– Jag brukar kalla det för bergvärme till havs, berättar Petter Dessne, universitetsadjunkt på Högskolan i Borås, grundare av OTEC Africa och den som ligger bakom att konferensen kommit till just Borås.

Tekniken fungerar bara i tropiska klimat där ytvattnet är tillräckligt varmt och förutom el kan man också producera stora mängder dricksvatten. Det gör det idealiskt för fattiga länder i exempelvis Afrika.

Man räknar med att en OTEC-anläggning kan försörja ungefär 100 000 personer med både el och dricksvatten, men det är dyrt. En anläggning kostar ungefär en miljard i nuläget och det är det stora problemet man ska tackla på konferensen i Borås.

– Det var mycket forskning på 70-talet eftersom oljan var väldigt dyr. Sedan försvann den nästan helt men nu börjar den igen, säger Petter Dessne.

Innan det kan bli kommersiellt gångbart i framtiden behöver man få fler industrier att våga satsa på försöksanläggningar.

– USA har lagt en hel del pengar på det här. Amerikanska försvaret använder det till sina flottbaser på Hawaii och det används i Japan och i Indien men det är mest försöksanläggningar.