Anna-Lena Laurin årets tonsättare

Anna-Lena Laurin utsågs igår kväll till årets kompositör på den svenska jazzens egen gala Jazzkatten. Hon har förmågan "att skapa en lyckad cross-over mellan jazzens och den klassiska musikens språk och modet att skriva musik från sitt hjärta utan att snegla på rådande musikaliska trender", enligt juryns motivering.

Laurin har skrivit flera stycken som spelats av svenska symfoniorkestrar, till exempel Iphigenia och Persephone. Det senaste The Painter har också spelats in av Norrlandsoperans symfoniorkester med jazztrumpetaren Anders Bergcrantz som solist och under ledning av Mats Rondin, och det är en skiva som fått fin kritik.

Guldkatten tilldelades storbandsledaren, altsaxofonisten och pedagogen Bertil Fält. Priset går till en eldsjäl i den svenska jazzen. Fält fick priset för att han har "entusiasmerat och drivit fram flera generationer av yppersta musiker från ett och samma län", enligt juryns motivering. Han har bland annat varit ledare för ett av landets ungdoms-storband, Gävleborgs Ungdoms Big Band - GUBB - sedan det startades för 20 år sedan.

Till årets nykomling utsågs saxofonisten Anna Högberg. Hon prisas för sin fria spellust och spränger alla gränser.

Till årets musiker utsågs vokalisten Mariam Wallentin, bland annat för sina insatser i banbrytande solo-, duo- och ensembleprojekt.

Anna Högberg och Mariam Wallentin spelar båda i Fire! Orchestra som igår kväll utsågs till årets grupp.

Fire! Orchestra består dels av ledaren för det hela saxofonisten Mats Gustafsson, basisten Johan Berthling och trummisen Andreas Werliin, dels av ett helt gäng andra instrumentalister och de experimenterar hejvilt tillsammans. Motiveringen lyder: "En oväntad musikalisk eruption som trots sitt stora format rymmer både skönhet och finess. Ett orkesterprojekt av aldrig tidigare skådat slag, en musikalisk manifestation där eldsjälen Mats Gustafssons frikostigt delat med sig av sin glöd genom årets grupp Fire! Orchestra."

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Jazzkatten delas ut av Sveriges Radio.

Juryn består av redaktionen för P2 live Jazz, musiker, skribenter och andra jazzkännare. Priset är en glasskulptur som skapats av konstnärerna Benjamin Slotteröy och Halvard Börgesson Skeie.