Joanna ser sin diagnos som en superkraft

9:16 min

Från blyg, mobbad och söndermedicinerad flicka med klippkort på barnpsykiatrin - till populär bloggare, hjärnkollsambassadör och föreläsare som drar fulla hus. Det är en resa som Joanna Halvardsson från Hagfors har gjort. Hennes föreläsning heter "Jag är inte dum i huvudet - jag har Aspergers".
- Tyvärr har många den bilden att har man en diagnos är man annorlunda och konstig och jag vill visa att det inte är så, säger Joanna Halvardsson.

Joanna Halvardsson fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var 14 år.
- När jag började sjuan blev det så tydligt att jag inte passade in i sociala relationer. Jag blev utanför och mobbad och då blev barnpsyk inkopplad, berättar hon.
Diagnosen innebar att Joanna plötsligt fick det stöd hon behövde i skolan:
- När jag väl hade diagnosen på papper fick jag extra stöd och hjälp. I efterhand kan jag tycka att jag borde ha fått den tidigare.

Idag läser Joanna Journalistlinjen på Molkoms folkhögskola. Vändningen för henne kom när hon gick A-kursen på samma skola - en linje för personer med Aspergers syndrom:
- Molkoms folkhögskola blev räddningen i mitt liv. Där fick jag lära mig att hantera min diagnos och se den som en styrka istället som en svaghet. Idag ser jag min diagnos som en superkraft.

Tisdag den 5 november kl 19:20  på SVT Barnkanalen kommer Joanna Halvardsson att berätta om sin diagnos i serien Orka, om neuropsykiatriska funktionshinder.