Roligt och nyttigt i ett: spelifiering

31 min

Det finns ett sätt att kombinera nytta med nöje, det kallas spelifiering. Louise Stigell är speldesigner i botten, och jobbar nu med att få verkligheten att bli lite... speligare.

Spelifiering går ut på att man tar det som gör spel roliga och engagerande och tillämpar det på andra områden. Det gäller att tänka som en speldesigner när man utformar aktiviteter eller produkter som inte alls har med spel att göra.

Ett typiskt område för spelifiering är träning. Många tycker det är supertråkigt och jobbigt. Det kan vara svårt att se framstegen och så vidare. Det har företag insett och bygger bland annat appar som utmanar oss på olika sätt, som att löprundan går ut på att fly från zombies och utföra speciella uppdrag.

Louise Stigell brukar dela upp ämnet i två områden: Self gameification och business gameficiation. Om self gameification kan handla om träning och liknande så går business gameification ut på att göra produkter mer attraktiva för oss konsumenter. Ett exempel på det är hur ett bilmärke anordnade ett slags pantgömme, eller vad det ska kallas, i centrala Stockholm.

Även forskning kan gagnas av spel. Genom att lira ett spel som går ut på att vika proteiner kan riktiga forskare få hjälp att förstå riktiga proteiner. Win-win!