P4 Skaraborg granskar tandvården

55-åriga Gunilla har sålt sina möbler för att ha råd med tandvård

1:54 min

Gunilla Frisk har efter en sjukdom tappat nästan alla sina tänder trots att hon bara är 55 år. För att ha råd med nya tänder har hon sålt nästan allt hon äger. Närmare 200 000 kronor har hon lagt ut på tandvård hittills, nu är pengarna slut. Samtidigt fortsätter tänderna att ramla ur munnen.

Gunilla Frisk drabbades i mitten av 80- talet av en godartad med ovanlig käktumör som kallas fibrös dysplasi som gjorde att hennes käkben växte.

Hon har de senaste 20 åren gjort ett stort antal kirurgiska ingrepp och fått ordning på käken men tandrötterna har skadats på vägen och tänderna ramlar ut en efter en, och som 55 - åring har hon nästan inga egna tänder kvar

Sålt sina föräldrars guld
De senaste tio åren har hon själv fått betala 200 000 kronor i tandläkarräkningar efter att tandvårdsersättningen dragits.

– Jag har klarat mig för jag har haft anhöriga som hjälpt mig, jag har sökt fonder. Jag ger mig inte det finns alltid lösningar. Men nu är de uttömda, säger hon.

För att ha råd har hon sålt nästan allt hon äger.

– Mina föräldrars guld, mina tavlor, möbler och lampor. Nu ska jag försöka få bilen såld. Det känns deppigt. Jag ska snart gå ut i jobb och jag är i princip snart tandlös.

Du ser en framtid där du inte har några tänder?
– Absolut, ekonomiskt klarar jag inte det. I dagsläget klarar jag inte ens en undersökning.

Gunilla Frisk ställer sig nu frågan hur det kan vara möjligt att sjukvårdsersättningen inte täcker sjukdomar relaterade till tänderna.

– Jag vet att jag inte är ensam om att känna så här.
Jag är en liten kämpe och tycker att när vi lever i välfärdssverige 2013 med kanske världens bästa tand och sjukvård, varför är då inte munnen kopplad till kroppen ?