Östergötland

Rekordmånga asylsökande just nu

3:10 min

Det kommer rekordmånga asylsökande till Sverige just nu. Bara i Östergötland har 1 400 flyktingar sökt asyl i år. På Migrationsverket jobbar man nu febrilt för att lösa boendefrågan.

- Ja det är många som kommer till Sverige nu. Vissa veckor kommer det upp till 2000 personer och ansöker om asyl i Sverige och det är ett större antal än under Balkankriget i början av 1990-talet.

De flesta som söker asyl i Sverige idag kommer från Syrien, men antalet asylsökande från Eritrea ökar. Migrationsverket arbetar febrilt med att hitta bostäder åt dem som kommer.

- Migrationsverket har nyligen haft en nationell upphandling och nu har det blivit ett så kallat tilldelningsbeslut på 17 000 nya platser utöver det ordinarie boendet. Om tillströmningen fortsätter i den här takten så blir det svårt att få ihop denna ekvation. Jag har inget klart svar på hur vi ska lösa situationen, en preliminär beräkning är att tillgången på de tillfälliga boendena är slut vid årsskiftet, säger Mats Johansson, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping.

I Östergötland har 1400 personer sökt asyl hittills i år och totalt har 39 000 personer ansökt om asyl i hela landet.

- Vi har aldrig haft så många tidigare i Norrköping. Vi har olika prognoser, det kan komma uppåt 65 000 personer till Sverige i år som söker skydd, innan årets slut. På Migrationsverket har vi möten om detta nästan varje dag, säger enhetschef Mats Johansson.

Flest asylsökande kommer till Malmö, men det kommer även många till Göteborg och Stockholm, enligt Migrationsverket.