YSTAD

Fiskeräknaren ger besked i Nybroån

3:31 min

Fiskarna i Nybroån utanför Ystad kan nu studeras i detalj när dom passerar Köpingebro.

En ny avancerad fiskeräknarstation med inbyggd kamera invigdes där idag.

Natur i brinnande höstfärger möter ett betonggrått nedlagt industriområde, där vi står. Här rinner Nybroån förbi Köpingebros nedlagda sockerbruk.

Och det vi hör är ljudet från den sprillans nya fiskräknare som sänks i vattnet efter talen av Ystads kommunalråd Kristina Bendz och Skånes landshövding Margareta Pålsson.

För en och en halv miljon har länsstyrelsen rivit upp sockerbrukets gamla damm och byggt en ränna där fiskar som vandrar upp och ner för ån leds in i en låda för att räknas och filmas.

Tekniken är avancerad, ljusdioder registrera det som passerar och skickar vidare till en dator som känner av om det är en fisk eller ej. Kameran gör också att fiskarna kan studeras närmare och ger viktiga kunskaper.

Johan Wangström är fiskeridirektör på länsstyrelsen:

- Vi får en kunskap om öringen i Nybroån som vi inte har varit i närheten av tidigare. och det är jätteviktigt för att vi ska kunna se hur miljön förändras och följa både upp- och nedgångar.

 - Här får vi reda på när fiskarna stiger, hur många de är, vilka arter det är, hur stora de är, vi får mycket mer information.

- Det är jätteviktigt för att vi ska kunna se hur fisken reagerar på vattenkvaliteten. Om havet är dåligt och Nybroån mår dåligt, då ska vi kunna se det i fiskräknaren. Det är bättre det än att ta 200 vattenprovet om året, här ser vi direkt: hur mår ni egentligen?

Landshövding Margareta Pålsson är bekymrad över i de skånska vattendragen. men där är Nybroån något av ett undantag. Här har bedrivits vattenvård i 75 år, vilket gett resultat.

Ån, som tidigare betraktades som ett avloppasdike, är idag ett av de bästa havsöringsvattnen i Sverige. Mycket tack vare Ystadortens fiskevårds- och sportfiskeförening, där Anders Karlsson är verksam:

- Det här är ett fantastiskt vatten och det finns en fantastisk historik här. Det är ett av de första stora lyckade vattenmiljöprojekten i Sverige faktiskt, det har en speciell plats i den svenska fiskevårdshistorien. och det gör att det är extra kul qatt jobba med det här vattnet.

- Det som är roligt är att det är så produktivt: vi får kvitto på det vi gjort. När man gör en förbättringsinsats, så ser vi det redan året därpå - att det är fullt med öringungar och annan fisk där.

- Det är väl det som är det mest roliga med alltihop, att man så snabbt ser ett resultat, säger Anders Karlsson.