Partistämman ska svara på hur (M) ska bredda sig

7:25 min

På Moderaternas partistämma i Norrköping som inleddes i dag så ska det bland annat beslutas om ett nytt handlingsprogram med partiets prioriteringar. Ett krympande väljarstöd ställer stora krav på partiet och dess framtidsförslag. Stämman är ett klart avstamp in i valrörelsen, säger Marcus Svensson, politisk chefredaktör på oberoende moderata Smålandsposten.

– De kommer att fortsätta att försöka skapa en bild av att det är en kontinuerlig förnyelse inom Moderaterna och möta den kritik som har varit under senare tid när man har pratat om att det inte finns några idéer, att man är regeringstrött. Och det är väl viktigt under en sådan stämma att peka på att man har nya offensiva förslag att komma med, säger Marcus Svensson på Smålandsposten (M).

Opinionsläget är partiets största orosmoln. I den senaste Sifo-mätningen fick partiet 25 procent, och avståndet till Socialdemokraterna är det största sedan 2010 samtidigt som partiledaren Fredrik Reinfeldts popularitet minskar. Det är en utförsbacke nu, inte minst för att man är i slutet av den andra regeringsperioden, säger Marcus Svensson.

– Det är väldigt få regeringar som klarar av att bli omvalda en tredje gång. Bara det är i sig ett motstånd som man har mot sig. Sedan har man inte i alla delar lyckats med sina reformer. Det har varit turbulent när det gäller försäkringen och rehabiliteringskedjan. Sysselsättningsgraden har inte hängt med riktigt i utvecklingen, utan vi har en hög andel arbetslösa i Sverige även om jobben har ökat antalsmässigt. Ekonomin har vuxit och vi har fått ett par hundratusen nya jobb men arbetslösheten ligger ändå på en ganska hög nivå.

Men ändå är det nu till en arbetsstämma, som Moderaterna valt att kalla den, som styrelsen och 200 av förbunden valda ombud från hela landet nu samlas.

– Ja, det passar ju också bra i en arbetarstad som Norrköping. Det finns säkert mycket symbolik i detta. Man vill markera att man har en politik för att få fler i arbete. Men det finns ett pedagogiskt problem eftersom arbetslösheten är hög i Sverige, säger Marcus Svensson på Smålandsposten.

Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, deklarerade i tisdags att hans regering inte kommer att prioritera vidare skatteminskningar. Det blir stämmans roll att visa att partiet breddar sig, säger Marcus Svensson.

– Man pratar till exempel om hälsa och hälsofrågor, och om tryggheten i välfärden. Man söker sig till nya områden. Partiet förknippar sig väldigt mycket med ekonomi och skattefrågor. När man tittar närmare på programmet så är det en bredare agenda vi ser inom Moderaterna. Man pratar om kulturfrågor som man inte har gjort tidigare till exempel. Det kanske var ett av de svagaste korten som de hade när de tillträdde 2006. Då gick det inte att tala om att man hade en kulturpolitik. Men nu finns ansatser till det, och det är tecken på att man försöker profilera sig på nya och flera områden, säger han.

Men skattefrågorna enar partiet vilket en del av de andra frågorna inte gör. Kommer motsättningar och falanger inom partiet, med tanke på en så utformad agenda, att märkas på nytt?

– Det är svårt att säga. Så länge det gått bra för Moderaterna så har de här falangerna inte ställt till med så mycket bråk, man har på något sätt accepterat. Framgången dämpar ju konflikterna, så är det i alla partier. Jag tror att nu när det går lite sämre så kanske det blir lite tuffare tag på stämman. När man 2004 först lanserade att man skulle profilera sig som arbetarparti för att testa det här budskapet inför valet 2006, så skrev moderata partiföreningar till rikskansliet och hotade med utträde, säger Marcus Svensson.

– Det var en ganska tuff omställningsprocess som inleddes då. Och det är klart att någonstans finns det kvar i partiet. Många kanske efterlyser och saknar en tydligare liberalkonservativ agenda. Det var väldigt mycket pragmatism under de här åren. En bredningsprocess och förflyttning mot mitten som nu gör att en och annan moderat kanske funderat på vad är det för parti man tillhör.

Bortsett från alla skämt som följde efter att Reinfeldt i en TT-intervju nyligen beskrev sig själv som en "stridshingst" så visar det att han vill kämpa. Och i fall Moderaterna vinner valet om elva månader vad har vi då att vänta? Vilken regering får vi då?

– Under den här senaste mandatperioden har det varit ett svårt parlamentariskt läge. Man har varit beroende av att samarbeta över blockgränsen och det tror jag att vi kommer att se oavsett vilken regering det blir. Det starka mandat man hade mellan 2006 och 2010 var unikt på många sätt. Man hade majoritet i riksdagen och kunde snabbt genomföra stora reformer och få stöd för det i riksdagen. En sådan regering tror jag att vi inte kommer att se efter valet 2014. Det är svårare att regera Sverige med det parlamentariska läget vi har i dag. I övrigt så tror jag att man försöka hålla ihop inom alliansen och söka samarbete med andra partier över blockgränsen.

Hur blir det med alliansen? Tecken på splittring finns på lokalnivå i två värmländska kommuner, men detta är inte signifikant på något sätt, säger Marcus Svensson, politisk chefredaktör på Smålandsposten.

– Snarare tvärtom så tror jag att man har förstått att man måste vårda alliansen efter kanske en period då det kanske har upplevts lite motigt. Man samlar sig inför valet och jag tror att man kommer att gå fram gemensamt. Jag tycker man såg det under partiledardebatten som sändes i Sveriges Television att det var ett väldigt sammansvetsat partiledargäng som stod och representerade regeringen.

På kongresser fångar man stämningen inom partiet och det som man annars inte kan se om man inte är på plats, säger Marcus Svensson. Allt som vi nu pratat om kommer att tydliggöras där på stämman, säger han.

– Man pratar med människor. Man får en känsla vilken typ av argumentationslinje som råder. Vad är det partiet ser som de viktiga konfliktfrågorna i svensk politik, och inte minst så tittar man på vad Fredrik Reinfeldt kommer att säga i sitt tal. De här linjerna som man håller upp framför sig talar litegrann om vilken väg partiet kommer att gå. Vilka frågor som man anser är viktiga i valrörelsen.

Så den blir ett klart avstamp för den? 

– Ja, absolut. Det tror jag, säger Marcus Svensson, politisk chefredaktör på moderata Smålandsposten.