Republikanerna accepterar senatens förslag till lösning

En lösning på USA:s akuta ekonomiska kris har lagts fram av senaten. Förslaget tros få ja i båda kongressens kamrar.

När bara timmar återstår innan den amerikanska budgetfristen går ut, har det i dag pågått intensiva förhandlingar i Washington för att undvika att USA ska slå i det så kallade skuldtaket tidigt i morgon bitti svensk tid. Och nu har en förslag för att lösa USA:s akuta ekonomiska kris förhandlats fram av senaten.

Republikanerna i representanthuset kommer att godkänna och rösta igenom senatens förslag, meddelade den republikanske talmannen i kongressen John Boehner efter klockan 21 på onsdagen svensk tid, enligt flera nyhetsbyråer.

Boehner sa samtidigt att republikanerna framöver fortsatt kommer att kämpa mot president Barack Obamas hälsovårdsreform.

– Att blockera senatens överenskommelse är dock inte en del av vår taktik, sa Boehner.

Förslaget har lagts fram av demokraternas ledare i senaten Harry Reid och Republikanernas senatledare Mitch McConnell gemensamt, rapporterar Reuters.  

Ekots korrespondent i Washington Inger Arenander säger att förslaget, om det går igenom, går ut på att skjuta problemen framför sig ett tag till. Förslaget har tre delar:

  • Pengar skjuts till i budgeten till och med den 15 januari, vilket innebär att de statliga myndigheter och verksamheter som varit stängda skulle kunna öppna igen.
  • Det så kallade lånetaket höjs till den 7 februari, så att finansdepartementet får möjlighet att låna pengar för att kunna betala de utgifter som kongressen redan beslutat om.
  • En grupp har till den 15 december på sig att komma med mer långsiktiga förslag på förändringar i budgeten. 

En mindre del i uppgörelsen handlar om den omdiskuterade sjukförsäkringen Obama Care, och ett förslag om hur man ska ha bättre kontroll på den för att undvika fusk.

Båda kamrarna väntas rösta om förslaget under onsdagen, amerikansk tid. Först väntar en omröstning i senaten, och sedan i representanthuset där republikanerna är i majoritet. Så snart det är gjort är president Barack Obama redo att skriva under, enligt Vita huset.

– Det är många där som inte är glada över det här, eftersom Obama har fått igenom det han vill, medan republikanerna fått vika sig, säger Inger Arenander.

Hon pekar på att många republikaner hade velat få igenom fler krav.

-- Men nu är pressen på representanthuset stark för att klubba igenom förslaget för att undvika en ekonomisk kris.

Representanshusets ledning uppges vara redo att rösta om den. Det skulle i så fall öka chanserna för en snabb uppgörelse, vilket skulle undanröja den akuta risken för att USA ska tvingas ställa in lånebetalningarna, åtminstone för tillfället.

En mindre del i uppgörelsen handlar om den omdiskuterade sjukförsäkringen Obama Care, och ett förslag om hur man ska ha bättre kontroll på den för att undvika fusk.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se

Mathias Gerdfeldter
mathias.gerdfeldter@sverigesradio.se