Ny läkarförening förespråkar vegetarisk kost

4:54 min

Ät vegetariskt så blir du friskare och lever längre. Det budskapet vill några läkare i Sverige nu sprida över landet med hjälp av en ny förening som startar vid årsskiftet. En av läkarna som förespråkar att vi lägger om kosten är David Stenholtz som är specialistläkare på onkologen i Västerås.

– Det beror på att i alla växter, även i baljväxter och i fullkornsprodukter så finns det ämnen som skyddar kroppen på olika sätt, säger David Stenholtz som är specialistläkare på onkologen i Västerås.

Kan man med säkerhet säga att det är just frukten och grönsakerna som gör att folk är friska?

– Jo det kan man med väldigt stor säkerhet. När alla studier visar samma sak då får man sätta ner foten och säga att här måste vi erkänna att det finns ett orsakssamband.

David Stenholtz menar att föreningen ska bidra med att skapa tydlighet när det gäller hur vi ska äta för att må bra. Han menar att de rekommendationer som ges inte är tydliga nog.

– De förespåkar att man ska äta mindre animaliska produkter men de trasslar in sig lite grann. De prata om mättad fett. Man ska äta mindre mättat fett och det betyder mindre animaliska produkter. De pratar om mer fiber och det betyder mer vegetabiliska produkter. För fibrer finns bara i vegetabiliska produkter, säger David Stenholtz som är specialistläkare på onkologen i Västerås.