Kommentar: "Reinfeldt ville visa att Moderaterna förkroppsligar det bästa i den svenska historien"

2:53 min

I dag inleddes Moderatstämman i Norrköping med ett tal av partiledaren Fredrik Reinfeldt, där han ville visa att hans parti förkroppsligar det bästa i den svenska historien, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Fredrik Reinfeldts inledde moderatstämman med ett tal som kunde ha hetat "Min och Moderaternas plats i historien". Reinfeldt ville visa att hans parti förkroppsligar det bästa i den svenska historien - entreprenörsskap, frihandel, fred, sammanhållning, demokrati, jämställdhet, daghemsutbyggnad…

Han påstod inte att allt detta var Moderaternas förtjänst, utan att de enligt Reinfeldt har tagit till sig och förvaltar arvet.

I kontrast mot detta ställde han Socialdemokraternas ”galna socialistiska kvartssekel”. Nu, tycks Reinfeldt mena, har Moderaterna återgått till den goda svenska vägen. 

Ideologiskt höll han ett tal i den traditionella liberalkonservativa andan. Med detta vill Reinfeldt möta den kritik som går ut på att han har tappat kompassen, att regeringen inte har några idéer eller visioner. Nu försökte han att visa stämmoombuden att parollerna om hållbara statsfinanser och arbetslinjen är en logisk fortsättning på ett gott samhällsbygge som har flera hundra år på nacken. Ett bygge, menar Reinfeldt, som Socialdemokraterna hotar att börja riva ner om de får återkomma till makten nästa höst.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sverigesradio.se