Akutgrupp hjälper till vid rovdjursangrepp

1:23 min

För att underlätta för tamdjursägare som blivit utsatta för rovdjursangrepp har Länsstyrelsen Gävleborg tillsatt en akutgrupp som snabbt ska kunna hjälpa till på plats. Tanken är att gruppen ska kunna sätta in åtgärder som länsstyrelsen vanligtvis inte har möjlighet att göra.

– Jag är väldigt glad. Det känns mycket tryggare att ha den i ryggen om det händer något, säger smådjursbonden Birgitta Höglund från Trönö.

Länsstyrelsen Gävleborg har i år fått mer resurser för att kunna öka sin beredskap vid rovdjursangrepp. Därför tillsattes i somras en akutgrupp som ska se till att den djurägare som drabbas snabbt får hjälp.

Det är länets viltförvaltningsdelegation som tagit fram förslaget på hur den här akutgruppsverksamheten i Gävleborg ska fungera.

En som sitter med i den delegationen är just smådjursbonden Birgitta Höglund från Trönö.

– Om det  finns risk för ett angrepp behöver man vaka vid hagar till exempel. Eller om det nu skett ett angrepp kan man behöva samla in döda djur eller avliva skadade djur.

– Man kan också behöva leta efter försvunna djur, berättar Birgitta Höglund för att ge några exempel på vad akutgruppen kan hjälpa till med.

Det var tidigt i somras som akutgruppen tillsattes och än så länge har den inte behövt rycka ut.

– Nej, jag har inte blivit kallad till något möte än. Det har inte varit några angrepp som behövt någon åtgärd av akutgruppen. Än, tillägger Birgitta Höglund från Trönö.