Norsk minister: Flickor har ansvar för våldtäkt

1:43 min

Våldtäkterna i Norge är mest invandrares fel och tjejer borde se till att inte hamna i situationer där de kan bli våldtagna. Det är uttalanden från Norges nya jämställdhetsminister Solveig Horne från Fremskrittspartiet.

Det är en något pressad nybliven minister som tar emot bland blommorna i sitt nya arbetsrum. En minister som för några år sedan twittrade frågan: "Är det helt ok att förskolan läser homoäventyr för små barn?".

En minister som i en intervju ansett att muslimer i norska fängelser kan äta fläskkött, att våldtäkter i Norge till stor del beror på invandringspolitiken som tillåter män med medeltida kultur att komma till Norge, och att kvinnor har ett eget ansvar att inte hamna i situationer där de kan bli våldtagna.

"Tjejer har också ett eget ansvar när det gäller våldtäkter, att inte hamna i de situationerna och våldtäkterna beror till stor del på invandrade män med en medeltida kultur", sa Solveig Horne till NRK för två år sedan.

Solveig Horne själv anser att det är självklart att hon under sin tid som oppositionspolitiker vässade sina uttalanden:

– Jag har varit oppositionspolitiker i åtta år och jag har haft en del vässade uttalanden, det får jag stå för och så får folk bedöma mig nu när jag börjar som statsråd, säger fremskrittspolitikern Solveig Horne.

Trots kritiken är hon övertygad om att hon är en minister för alla.

– Jag ska vara en minister för alla oavsett om de är heterosexuella eller homosexuella och jag ska också ha fokus på integrering.  Den regeringsplattformen som ligger klar nu innehåller mycket god integreringspolitik så jag ser fram emot att börja jobba med det och så får man döma mig efteråt om jag inte levererar när det gäller politiken, säger den nya barn-, jämställdhets och integrationsministern.

Det är kvällstidningen VG som varit drivande i avslöjandena. Men dess politiske kommentator Yngve Kvistad säger att trots att det är uttalanden som upprör många så kommer det inte att fälla Fremskrittspolitikern Solveig Horne, eftersom hon inte gjort dem som minister.

– Det är sagt i ett annat sammanhang och även om det är påståenden som många reagerar väldigt starkt på, så är det inte saker hon har sagt nu som minister, och det måste man skilja på, säger politiske kommentatorn Yngve Kvistad på tidningen Verldens Gang.