Svenska artister hotar stämma musikbolag för låg ersättning vid streaming

1:28 min

Svenska artister hotar nu att stämma två musikbolag i domstol om man inte får mer pengar för att musiken spelas via musiktjänster som Spotify.

Om inte bolagen går med på artisternas villkor kan musik börja plockas bort från Spotify. En handfull artister är beredda att möta bolagen i domstol, säger juristen Per Herrey från Musikerförbundet.

– Vi påstår att bolagen inte har rätt att ge ut det här digitalt till och börja med. Då kan vi säga; ta bort, ta bort allt från alla digitala plattformar till att börja med. Sedan kan man börja från noll och börja förhandla därifrån och sedan se vart man landar, säger Per Herrey.

Allt fler använder streamingtjänster som musiktjänsten Spotify för att hitta favoritmusiken. Men Per Herrey säger att bolagen som lägger ut musiken, via till exempel Spotify, i många fall inte har rättigheterna att göra det.

Han säger också att artisterna som har kontaktat honom får mellan 6 och 10 procent av intäkterna som musikbolagen får från Spotify, vilket kan handla om ören för en uppspelad låt säger han.

– Det går inte att livnära sig på det. Om man jämför med när musik spelas på radio så delar man 50/50 rakt av, mellan bolag och artister och musiker. Det tycker vi är en bra fördelning i de här fallen, säger Per Herrey.

Per Herrey vill han inte avslöja vilka artister det handlar om utan hoppas på att förhandlingar med bolagen kan göra att artisterna slipper hamna i domstol. Men i nuläget ser det mörkt ut, säger Per Herrey.

– Vi har blivit kontaktade av en handfull men det är många fler drabbade av det här, säger Per Herrey.

Är det första rättsfallet vi ser då?

– Så kan det bli, säger Per Herrey.

Vi har inte lyckats få någon intervju med de ansvariga bolagen, Universal Music och Warner Music än.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sverigesradio.se