
Att hyra kläder kan bli framtidens shopping
I skuggan av finanskrisen har statusen minskat i att köpa nytt och äga massor av prylar. En växande trend är också att hyra i stället för att köpa kläder. Det lockar bland andra jämställdhetsminister Maria Arnholm.
– Varannan vecka tar jag en kasse med några klädesplagg och går ner i en källare i centrala Stockholm och så byter jag dem mot några andra klädesplagg.
Vet de då vilken storlek du har så att de har packat ihop innan eller hur mycket provar du där?
– Det ser ut lite som en affär, det hänger kläder i en massa olika storlekar på stänger och så har de provrum där man prova.
Jämställdhetsminister Maria Arnholm behöver inte tvätta kläderna hon lämnar tillbaka. Kemtvätt ingår i hyran av kläderna som ofta är från kända designhus.
Och hon är inte ensam om att välja bort tidsödande shoppingrundor. Tvärtom är det en internationell trend som vuxit fram under lågkonjunkturen i USA och Europa.
Orsaken är att konsumenterna helt enkelt är mer sparsamma, mer miljömedvetna och trötta på slit och släng. Det säger Emma Hernell, expert på konsumtionsvanor hos analysföretaget United Minds.
– Man har inte längre samma syn på att äga prylar, det är inte lika statusbetonat längre. Däremot är man lika intresserad av att ha tillgång till bra saker, men då ser vi att människor lika gärna kan tänka sig att hyra, handla second hand eller låna av varandra.
Någon samlad branschstatistik finns inte. Men för begagnatmarknaden pekar siffrorna uppåt, enligt handelns analysföretag HUI Research.
Helt avgörande för utvecklingen är enkelheten att via nätet och mobilen hitta det man vill köpa eller hyra. Det har också gjort livsstilen accepterad i större grupper och breddat utbudet. Från den klassiska fracken till kravmärkta jeans och designkläder.
Många som hakar på livsstilen känner nog också igen sig i jämställdhetsminister Maria Arnholm.
– Det är väldigt skönt för samvetet att inte ha en garderob fylld med felköp och saker man inte vill använda utan i stället veta att någon annan kan ha glädje av dem.
Ulrika Beck-Friis
ulrika.beck-friis@sverigesradio.se