Anders Borg vill se fler skattesänkningar

0:58 min

För att få fler att jobba de kommande åren är det viktigt att fortsätta att sänka inkomstskatterna. Det sa finansminister Anders Borg när han inledde debatten om ekonomi och arbete på Moderatstämman i Norrköping.

– För det första måste det löna sig att arbeta, det är viktigt att vi sänker skatten på arbete när det ekonomiska läget så tillåter, sa Borg under Moderatstämman.

Sedan Fredrik Reinfeldts besked i tisdags om att partiet inte ska gå till val på sänkta skatter nästa år, så har bilden förändrats något.

I går gav Reinfeldt beskedet att skattstoppet främst gäller 2015. Nu är också Anders Borg är tydlig med att fortsatta skattesänkningar behövs för att stärka den svenska ekonomin.

För att fler ska få jobb krävs också bättre skola, yrkesutbildning och en a-kassa som inte höjs, så att folk inte vill ta lediga jobb, enligt Borg.

Dessutom måste folk våga satsa på olika nya produkter och företag, som ledarna för Ikea och Teatrapak tidigare gjort. Då det kan det behövas fler skattesänkningar.

– Då måste vi ha ett skattesystem som uppmuntrar människor att investera långsiktigt. Då måste regler och myndigheter fungera så att företag inte hindras från att etableras och att onödiga hinder och kostnader tas bort, sa finansminister Ander Borg.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sverigesradio.se