KRONOBERG

Glutenfritt dubbelt så dyrt på apoteken

1:57 min

Glutenfria matvaror är ofta mer än dubbelt så dyra på apoteken som hos livsmedelsaffärerna. Det visar en jämförelse som P4 Kronoberg har gjort. Det är en merkostnad som drabbar landstinget och skattebetalarna. Glutenintoleranta under 16 år får ofta varorna subventionerade och då tvingas landstinget betala den höga mellankostnaden.

– Den här prisskillnaden är orimlig, säger kristdemokraten Rolf Sälleryd som är landstingsfullmäktiges ordförande.

Vi jämförde sex produkter glutenfritt från en ICA-butik i Växjö med Apotekets priser på nätet. Och skillnaderna var stora. Sempers glutenfria knäckebröd till exempel kostar 29 kronor på Ica men hela 60 kronor på Apoteket. Ett paket pasta kostar 23:50 kronor på Ica men över 50 kronor på Apoteket - mer än dubbelt så dyrt alltså för exakt samma vara. Även övriga apotek vi tittat på håller ungefär samma höga priser.

De som inte fyllt 16 år får köpa glutenfria matvaror på recept på apotek och behöver då bara betala 120 kronor var tredje månad för de glutenfria varor man behöver. Landstinget Kronoberg betalar 562 000 kronor i subventioner för glutenprodukter till minderåriga.

– Jag tror inte att vi på landstinget har varit medvetna om den här prisskillnaden utan det har löpt på av gammal vana, säger Rolf Sälleryd.

Vuxna får ett bidrag på 2200 kronor per år och får köpa sina glutenfria varor var de vill och de borde vara samma sak för minderåriga som får glutenfritt på recept, anser Rolf Sällryd.

– Det blir en besparing för landstinget och bättre och enklare för familjerna.

Varför är då glutenfria varor dubbelt så dyra på Apoteket jämfört med vanliga livsmedelsbutiker?

– Ica kan ju ha ett mycket större lager och större volymer och sälja mer än vi kan göra. Det här är inte vår huvudprodukt, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.

Men kan det förklara skillnaden i pris?

– Nej, jag kan inte förklara skillnaden i pris på det sättet. Jag kan bara säga att vi försöker se över priserna och vi försöker också ha de produkter som läkare föreskriver och då är det en helt annan typ av tjänst, säger Fernvall.

De här varorna är subventionerade . Är det därför ni kan hålla de här höga priserna?

- Nej, svarar Eva Fernvall.


Mer om glutenintolerans hör du i våra program Förmiddag i P4 och Eftermiddag i P4 under dagen. Vi uppdaterar också på webben.

KOMMENTERA: Lever du med glutenintolerans? Hur upplever du i så fall skillnaderna i pris på produkterna?