Farliga hudblekningskrämer i butiker - trots förbud

1:56 min

Flera butiker i Sverige säljer produkter som bleker huden - trots att de är förbjudna i EU. Det visar en undersökning som P3 Nyheter har gjort.

– I början var jag väldigt så ”okej, nu har jag testat en månad, två…”. Efter tre månader tyckte jag att det såg bra ut så jag fortsatte, säger Anna i Stockholm, som själv har använt en blekande hudkräm i ungefär fyra år.

Hon började använda den blekande hudkrämen för att hon ville undvika pigmentfläckar under sin graviditet. Idag försöker hon trappa ner och använder den varannan dag, istället för varje dag.

Men hon berättar att det är svårt att sluta när hon så ofta får höra hur fin hon har blivit nu när hon är ljusare:

– Inom det gambiska, och det afrikanska samhället också kan jag tänka mig, är det så att ju ljusare man är desto attraktivare är man. Jag fick väldigt mycket positiv feedback, kommentarer som "Vad fin och ljus du är!”.

Tre av sju säljer förbjudna produkter

P3 Nyheter har gjort stickprovskontroller i flera butiker i Stockholm och Malmö. I ungefär hälften av butikerna, tre av sju, hittade vi de otillåtna blekningsprodukterna.

Redan 2005 gjorde P3-programmet Front en undersökning som visade att produkterna såldes öppet. Nu, åtta år senare, är de alltså kvar. Antingen öppet eller under disken.

"Vi kan göra mer"

Anledningen till att produkterna är förbjudna är att de innehåller hydrokinon. Det är ett ämne som gör att kroppen slutar tillverka mörka pigment, och alltså gör huden ljusare. Hydrokinon kan orsaka allvarliga skador på huden och är därför otillåtet i hela EU sedan mer än tio år tillbaka.

Miljöförvaltningen i Stockholm är de som ansvarar för inspektioner i butiker och på så sätt förhindra att olagliga produkter säljs.

– Jag är tyvärr inte förvånad, det är nog så det ser ut, säger Jeanette Hagberg som är utredare på myndigheten.

Hon erkänner att de kan göra mer:
– Ja, absolut. Nästa år har vi inte bestämt inriktning än. Det är mycket möjligt att vi tittar på små butiker med direktimport. Vi vill ha bort det här ämnet från marknaden.

Hudläkare: Vanligt med skador

Det kan vara okej att använda krämer med hydrokinon om man får det utskrivet av en läkare. Hudläkaren Agneta Troilius i Malmö får regelbundet in patienter som har skador efter att ha använt det på egen hand.

– Den allvarligaste heter Exogen Okronos och ger en ful, gråaktig hudton, som vi faktiskt inte vet hur vi ska behandla, säger Agneta Troilius.

Så det är inte tänkt att man ska använda det över hela kroppen och jämt?
– Nej, absolut inte. Det behövs information om det, annars blir det fel.

Inte rädd för biverkningar

Anna, som använder blekande hudkräm, är inte rädd för biverkningar eftersom krämen hon använder är ganska mild. Men hon försöker ändå trappa ner på användandet.

Vad skulle få dig att sluta helt?
– Det är en bra fråga. Men nu när man har en dotter är det ju lätt att säga till henne att man är vacker oavsett hudfärg och att man duger så. Men så använder man själv krämerna… Vad ger det för budskap liksom?