Svenska arbetstillstånd säljs för över 100 000 kr

2:23 min

Arbetstillstånd till Sverige säljs för summor på över hundratusen kronor. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort av nagelsalonger som rekryterar personal från Vietnam.

Läs mer om Kalibers granskning:

– Det viktigaste är att vi måste få en summa pengar, var ett av svaren de fick när de ringde en salong.

Kaliber har ringt till totalt åtta nagelsalonger i rollen som arbetssökande nagelterapeut från Vietnam. Vi har ställt frågor om lön och villkor och vad som krävs för att få komma till Sverige och jobba.

Samtliga fyra salonger som var intresserade av att anställa ville ha betalt för att hjälpa till att ordna ett arbetstillstånd till Sverige. Priset varierade på mellan 70 000 och 140 000 kronor.

Fredrik Martinsson, som är jurist på Migrationsverket, ser allvarligt på uppgifterna.

– Ja, det är ju mycket allvarligt för det är ju enligt min uppfattning och enligt verkets uppfattning ett missbruk utav lagstiftningen.

De fyra nagelsalonger som var intresserade av att anställa sa att lönen låg på 6 500 kronor i månaden.

Thomas Ahlstrand, som är vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, ser allvarligt upp uppgifterna om att arbetstillstånd bjuds ut till försäljning.

Han säger att det dels skulle kunna vara fråga om ocker. Men det skulle också kunna handla om människohandel, med tanke på den låga lönen och den höga kostnaden för arbetstillståndet.

– Det betyder i princip att man jobbar nästan gratis under en väldigt lång tid. Och då hamnar vi i en situation som liknar människohandel.

Markus Alfreddsson
markus.alfredsson@sverigesradio.se

Läs vidare: