Norrköping

Polisen: Gripandet var odramatiskt

2:23 min

Den Norrköpingsbo, som i fredags förde bort en 13-årig flicka från Öland har idag transporterats till polisen i Kalmar för nya förhör. Mannen greps efter att själv ha kontaktat polisen igår.

Det var vid lunchtid i fredags som den 13-åriga flickan hämtades i bil utanför sin skola i Mörbylånga på Öland. Spaningarna drogs snabbt igång och under eftermiddagen anhölls den 51-årige Norrköpingsbon i sin frånvaro.

Inledningsvis trodde man att mannen och flickan fanns kvar på Öland, men efterhand utökades spaningarna och igår förmiddag utfärdades också gränslarm eftersom man var orolig för att mannen skulle lämna landet med flickan.

Polisen i Kalmar gick igår också ut och vädjade till mannen om att åtminstone höra av sig och berätta att allt var väl med flickan och vid 14-tiden igår eftermiddag kontaktade hans själv polisen.

– Han sa att han befann sig utanför polishuset i Norrköping, så vi skickade ut några kollegor och han greps helt odramatiskt, berättar Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Mannen hade inte flickan med sig då, men han berättade för polisen att hon fanns hos bekanta till honom strax utanför Norrköping och en polispatrull skickades snabbt dit för att hämta henne.

– Hon ska ha mått fysiskt bra. Hur hon mår psykiskt ska väl inte jag uttala mig om, men vad jag har förstått var hon lättad över att det hela hade löst sig.

Efter ett första förhör med polisens speciella barnutredare, skjutsade en polispatrull flickan till Söderköping, där hennes anhöriga mötte upp och hon är nu tillbaka i sitt hem på Öland.

Mannen, som i nuläget är anhållen för olaga frihetsberövande, transporterades till Kalmar under förmiddagen för fortsatta förhör. Vad han sagt om bakgrunden till sitt agerande vill Torbjörn Lindqvist inte säga något om. 

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är ju polisen i Kalmar som håller i förundersökningen.