MORA

Svenskarnas parti etablerar sig i Mora

1:18 min

Nynazistiska Svenskarnas parti har etablerat sig i Mora och ställer upp i kommunvalet nästa år. SVP vill använda DNA-tester för att avgöra vem som är svensk och kasta ut personer med utomeuropeiskt ursprung ur landet.

– Vi har ju sett att det finns ett stort väljarstöd, att det är många som sympatiserar med oss men inte säger det rent ut. Så jag tror att det finns goda chanser här i Mora att vi kommer in i kommunen, säger Robin Olsén, ordförande för SVPs kommunförening i Mora.

I Mora vill Svenskarnas parti öppna BB igen men i övrigt vill de driva samma frågor som på riksplanet.

– Den första punkten är vi ska stoppa flyktingmottagandet och bryta alla kontakter med Migrationsverket, säger Robin Olsén.

Vad ska hända med dem som har kommit hit, tänker ni?

– Det kommer att vara en human återvandringspolitik. De som befinner sig i landet kommer att få åka tillbaka till sina hemländer.

Partiets mål är att skapa ett Sverige med enbart så kallade "etniska svenskar". Även samer ska hållas kort, tycker partiet.

– De får hålla sig på sin kant, men de ska inte ha något större inflytande över svensk politik. Samerna ska inte kunna komma och ställa krav, säger Robin Olsén.

Han skulle vilja göra en genomgång av vilka som bor i Moras lägenheter. Icke-svenskar skulle få lämna landet. Om partiet fick bestämma, skulle också ledamöterna i Moras kommunfullmäktige testas.

– Bland annat DNA-tester, säger Robin Olsén.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sr.se