Kinesisk media tiger om 2,9 miljoner "slavar"

1:46 min

30 miljoner människor runt om i världen lever under slavliknande förhållanden, enligt en rapport från organisationen Walk Free Foundation. Rapporten har fått mycket uppmärksamhet i Hong Kong, eftersom den även påvisar att 2,9 miljoner av de här slavarna finns i Kina. Men medierna på Kinas fastland tiger.

Det moderna slaveriet är ett känsligt ämne i Kina. De kinesiska myndigheterna förnekar inte att fenomenet existerar, men de statskontrollerade medierna föredrar att rapportera om det endast när polisen har räddat några av slavarna. Kommunistpartiet ogillar skarpt när utländska organisationer granskar missförhållanden inne i Kina.

Men rapporten har ändå fått en del genomslag i Kina, främst genom Hongkongbaserade medier, men även på mikrobloggarna, även om inlägg om ämnet snabbt censurerats bort.

Slaveriet väcker starka känslor, och kommunistpartiledarna befarar att befolkningens ilska ska riktas mot partiet. För problemet är utbrett.

De mest synliga av slavarna är de som tvingas arbeta som tiggare. Ofta saknar de en arm eller ett ben, ibland är de svårt brännskadade. Kriminella organisationer tvingar ofta handikappade att tigga, eftersom de väcker mer sympati och drar således in mer pengar.

Men de flesta av slavarna syns såklart inte på samma sätt. De tvingas till exempel att arbeta som prostituerade eller i illegala kolgruvor. Arbetsförhållandena i de illegala gruvorna är oftast horribla, eftersom inga säkerhetsföreskrifter följs.

Olyckorna är många, och mörkertalet över antalet skadade och omkomna bedöms vara stort. Men de här illegala kolgruvorna är mycket lönsamma och ofta kontrolleras de av korrupta lokalpolitiker.

Och även om ledarna i Peking helst hade sett att slaveriet helt försvann, så är just lokalpolitiernas inblandning en av anledningarna till att partiet inte vågar belysa problemet för mycket.

David Carlqvist, Peking
david.carlqvist@sverigesradio.se