Sverige lämnar Kosovo

2:23 min

Tidigare i dag avslutades formellt Sveriges militära deltagande i Kosovo och om några dagar åker de sista soldaterna hem. Kosovo har varit en av de viktigaste internationella insatserna för den svenska militären, och frågan är vad försvaret ska göra nu.

Det var vid en ganska högtidlig ceremoni i Pristina som Sverige formellt lämnade över verksamheten till italiensk militär. 

De första svenska förbanden kom till Kosovo 1999, sammanlagt 9 000 svenskar har tjänstgjort där, som mest var de 850 soldater men nu den sista kontingenten uppgick bara till ett femtiotal och de har mest haft civila uppgifter.

Med vid ceremonin var både försvarsminister Karin Enström och överbefälhavaren Sverker Göransson.

Karin Enström säger att läget i Kosovo har förbättrats men att Sverige kommer att stödja utvecklingen i fortsättningen på andra sätt.

Att Sverige nu lämnar Kosovo militärt - och om något år också börjar avveckla i Afghanistan - innebär inte att Sverige ska börja tona ner de internationella insatserna, säger Karin Enström.

– Vi är både beredda och villiga att fortsätta skicka militära insatser, inte minst i fredsbevarande missioner, där det behövs och när det behövs, säger Karin Enström.

Kvar i den internationella KFOR-styrkan i Kosovo finns cirka 5 000 soldater. Även om läget definitivt börjar bli lugnare är det många som oroar sig över att de utländska trupperna tunnas ut.

Sten Sjöström, Pristina
sten.sjostrom@sverigesradio.se