Klart för tyska regeringsförhandlingar

1:35 min

Nu är det klart att det inleds förhandlingar mellan de tyska kristdemokraterna CDU/CSU och socialdemokraterna SPD om att bilda en ny tysk regering ihop.

En stor majoritet av ledamöterna på ett extrainsatt partikonvent för SPD gav i dag partiledningen grönt ljus att förhandla med Angela Merkel.

Nästan 85 procent av de 229 ledamöterna på socialdemokratiska representanskapsmöte, partiets näst högsta beslutande organ, röstade i dag för att partiet på onsdag får inleda förhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater om att bilda regering ihop.

Går allt enligt planerna siktar partierna på att ha en ny regering klar strax före jul. Fram tills dess leder den förra regeringen Merkel landet i en expeditionsministär.

Men oron inför dagens SPD-konvent var stor, på sociala medier och framför socialdemokraternas partihögkvarter i Berlin uttryckte många partimedlemmar sin starka kritik mot koalitionsplanerna. De fruktar att Socialdemokraterna i en regering med Merkel som förbundskansler ska hamna i skymundan och inte alls få gehör för sina hjärtefrågor.

Men SPD:s ledning har enats om ett tiopunktsprogram som man nu under förhandlingarna kommer kräva att få igenom om det till slut ska bli en regering. Bland nnat står införandet av en lagstadgad minimilön i Tyskland högst på SPD:s agenda.

Dessutom måste en färdigförhandlad koalitionsöverenskommelse godkännas av en majoritet av SPD:s nästan halva miljonen medlemmar in en omröstning

Men trots motståndet inom partiet så talar nu det mesta för att det verkligen blir en stor koalition i Tyskland igen.

– När man bestämmer sig för att inleda koalitionsförhandlingar, så gör man ju det med målsättningen att förhandlingarna ska bli framgångsrika, sa SPD:s ordförande Sigmar Gabriel.

Daniel Alling, Berlin

daniel.alling@sverigesradio.se