Fyra till sjukhus efter skottlossning i Tensta

2:01 min

Fyra unga män skottskadades i går kväll i Tensta i nordvästra Stockholm. För en av männen är tillståndet kritiskt.

En ung kvinna som bor precis intill berättar om hur hon hörde skottlossningen.

– Man hörde att det var skottlossning. Förut har det hörts som fyrverkerier. Nu var det som skottlossningar, kanske 15 skott.

Vad gjorde du?

– Ingenting, jag gick till mamma och mina kompisar.

Det var strax efter nio-tiden i går kväll som polisen fick larm om att fyra unga män blivit skjutna vid ett gatukök i Stockholmsförorten Tensta. De två äldsta männen är 23 år, de två andra är 22 och 17 år gamla. Den ene 23-åringen har allvarliga skador och för honom är tillståndet kritiskt.

Vittnen ska ha sett två personer lämna platsen på moped efter skjutningen. Ingen har gripits för händelsen, som rubriceras som mordförsök. Området har tidigare varit drabbat av sammanstötningar mellan två kriminella gäng, enligt Lars Byström, polisens presstalesperson.

Finns det kopplingar till gängrelaterad brottslighet?

– Det är för tidigt att säga. Men det är självklart något vi tittar på om det kan ha koppling till tidigare skjutningar. Vi har haft en del skjutningar i området.

Efter en längre period med många skottlossningar, har polisen i nordvästra Stockholm har haft en insats kallad "Wild kids" för att stävja kriminaliteten.  Bland annat har man haft uniformerad personal som fotpatrullerat för att göra området lugnare och tryggare.

Vad är det som de två kriminella gängen bråkar om?

– Dels är det konflikt om narkotikahandeln och dels är det  på personliga planet, det kan vara oförrätter som ligger bakom det hela, menar Lars Byström.

Att det har varit många skottlossningar har också de boende märkt av.

-Jag är van, jag har bott här länge så...

Du är van vid skjutningar?

-Ja. Det är tråkigt, men sånt som händer.

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se
Ivan Garcia
ivan.garcia@sverigesradio.se