Stor reportagekonst om fotbollstokigt Brasilien

2:13 min

Idag lottas Sveriges motståndare i de sista två play-offmatcherna till nästa års fotbolls-VM i Brasilien. Men oavsett om Sverige kvalificerar sig eller inte så kommer nu en reportagebok om det fotbollstokiga jättelandet Brasilien. Den är skriven av journalisten Henrik Brandao Jönsson som sedan mer än tio år tillbaka bor i Rio de Janeiro och skriver för både svensk dagspress och reportagetidskrifter som Filter och Offside. Kulturnytts Fredrik Wadström har läst "Gräset är alltid grönare i Brasilien".

När Sao Paolo-laget Corinthians spelar bortamatch lyckas Henrik Brandao Jönsson komma med på den okända supportergruppen Hökarnas buss. Men trots att han lyckas värja sig mot verbala påhopp och upprepade inviter att dela fansens kokain är det ett reportage som gradvis kapsejsar i missförstånd, misstro och våldsutbrott. Och det är just här som Brandao Jönssons styrka ligger, att han är beredd att utsätta sig för det obehagliga och delvis okända för att på riktigt kunna beskriva fotbollskulturen och vardagslivet i Brasilien.

Mina förväntningar var väldigt höga när jag fick den här boken i min hand. Henrik Brandao Jönsson har, inte minst med sina reportage i fotbollstidskriften Offside, visat att han förmår att ta sig an de svåraste uppgifter också utanför sina direkta specialområden. När han nu ska dyrka upp det land som han bott i sedan början av 2000-talet är han precis den sortens guide vi behöver. Brandao Jönsson gräver i brasilianska trauman, jagar legendariska storspelare och tränare och förmår koppla ihop Brasiliens ekonomiska och politiska utveckling med fotbollskonjunkturens svängningar. Det koloniala arvet, det forna slavsystemet, fattigdomen och den ekonomiska boomen syns bakom varje dribbling, tackling och drömmål. Mest imponerar det envetna reporterfotarbetet: de där extra milens resa i jakt på en berättelse eller den extra månaden av väntan på en viktig intervju.

Men bäst av allt är Henrik Brandao Jönssons haveri på bussen med Corinthianssupportrarna Hökarna. Han är å ena sidan fysiskt så nära, alldeles mitt i händelserna, när Hökarna rånar svartabörshajar på matchbiljetter och misshandlar motståndarfans. Å andra sidan finns det där avståndet till händelserna som är omöjligt att överbrygga och som bara kan registreras och beskrivas. Det är stor reportagekonst.