Hyresvärdar säger nej till personer med betalningsanmärkningar

1:57 min

Att ha betalningsanmärkningar kan vara ett stort hinder för den som söker en bostad. Trots att man egentligen har råd att bo - så säger de flesta hyresvärdar ändå nej till den som har en skuld hos kronofogden.

De är snart sex personer som bor i en trerumslägenhet. Och Malena Roug önskar en större bostad för sin familj. Men trots att de skulle kunna ha råd med en femma så tar det stopp. Orsaken är att de har betalningsanmärkningar. Något som är ett problem för många.

Vardagsrummet är möblerat med TV-soffa, dubbelsäng och en spjälsäng. Ett nytt barn är på väg. De är snart sex personer i familjen - i en trerumslägenhet. Två barn delar ett rum. Det äldsta har eget rum.

– Det är väldigt trångt. Men det får funka tills vi får något annat. Helst skulle vi vilja ha två rum till, säger mamman Malena Roug.

Trots att Malena är sjukskriven nu i samband med graviditeten så drar hon och sambon in ungefär 20 000 kronor i månaden efter skatt. Hon tycker att de har råd att hyra en fyra- eller femrumslägenhet. Men åtta års kötid hos Rikshem hjälper inte.

Orsaken är att de har betalningsanmärkningar och en skuld hos kronofogden.

– Det är bra på sätt och vis att de har koll. Men man kan tycka att de borde titta på hur man skött sina tidigare hyror. Jag har aldrig varit sen med en hyra. Det borde också vägas in, säger Malena Roug.

Hon är inte ensam. Drygt 16 000 personer i Uppsala län har just nu en eller flera betalningsanmärkningar. Det ställer till det för människor säger Agneta Wiman Marklund som är chef för Konsument Uppsala:

– Det kan vara så att man måste bo kvar trångt. Vi har också exempel på att man tvingas bo kvar med den man vill skiljas från. Att man lever med sitt ex i flera år för att ingen kan flytta på grund av betalningsanmärkningar, säger Agneta Wiman Marklund.

Man får inte någon hjälp från Uppsala kommun med bostad bara för att man har betalningsanmärkningar. Så Malena med familj är i ett sorts mellanläge. De har det för bra ställt för att få hjälp av socialen. Men för dålig ekonomi för vara betrodd för att få en ny hyreslägenhet.

– Det känns snudd på hopplöst att få tag på en annan bostad. Om jag inte hittar någon som vill byta. Det känns jobbigt. Vi bor ju alldeles för trångt och behöver en större bostad, säger Malena Roug.