Det går troll i radion

Dagens gäst heter Tora Wall och har trollkoll. Hon är nämligen folklorist på Nordiska museet och därmed en riktig expert på allt läskigt som folk trodde på förr. Troll är ett rätt vitt begrepp och innefattar allt från de där barnarövande elakingarna som bor under stenar i skogen till Sagan om ringens jättelika klumpar med spikklubban i högsta hugg. Vad representerar de egentligen för oss? Och vilken roll och status har troll i dag?

Troll lever kvar i vår kultur än i dag. Uttryck som "rik som ett troll" och att kalla barn för "trollunge" berättar om ett förflutet där tron på troll var utbredd.

Trollen i folktron var väldigt vackra (de såg ut som vanliga människor, fast vackrare) och var snuskigt rika. De skulle tydligen ha massa gott att äta inne i berget och levde rätt lyxigt. Tora Wall berättade att trollen tog ut sina skatter i solen, för att de skulle behålla sitt skimmer. För att ingen skulle hitta dem så förtrollade dom först skatterna till något annat. Tora har en historia om en flicka som hittade skosulor på botten av en bäck som hon tog med sig hem till sin mor, på vägen hem började det rassla... sulorna var egentligen guldlänkar som trollen förvandlat till sulor för att ingen skulle se dom. Win!

Om man fick ett jobbigt eller sjukt barn, ett som inte lärde sig prata eller som skrek mycket, då kunde man ana att det var en bortbyting. Det betydde att trollen hade varit där när barnet var nyfött och bytt ut människobarnet till en trollunge. Men om människorna var tillräcklig elaka mot trollungen och låtsades lassa in trollungen i elden så skulle trollmamman komma tillbaka och hämta sin unge och lämna tillbaka människobarnet.