De är nominerade till årets Augustpris

2:24 min

Idag tillkännagavs de som har nominerats till årets Augustpris i de tre kategorierna årets skönlitterära bok, fackbok och barn- och ungdomsbok. Priset firar 25 år i år.

Anneli Dufva - du sitter där med listan i handen - hur ser det ut?

Det är gott och blandat, som det väl också bör vara. Ett säkert kort - PO Enquists "Lilknelseboken". En mycket bra klassisk roman Kjell Westös "Hägring 38". Den strålande egensinniga Lena Anderssons intelligenta och ovanliga kärleksroman "Egenmäktigt förfarande".

Mer experimentell litteratur i Katarina Frostensons "Tre vägar" som rör sig i gränslandet mellan essä och lyrik, en sorts personlig poetik. Athena Farrokhzads "Vitsvit" - en berättelse om en uppväxt i fri poetisk form och till sist Sven Olov Karlssons "Porlinsfasaderna" som beskrivits som en modern bygderoman.

Och vad det gäller facklitteraturen?

Även där är det flera väntade nomineringar. Bea Uusmas underbara "Expeditionen" om Andreeexpeditionen, Martin Schibbye och Johan Perssons bok om tiden i etiopiskt fängelse, "438 dagar", men även Dan Josefssons bok om Thomas Quick, "Mannen som slutade ljuga".

Sen är det  två mindre omtalade böcker. "Germanerna" av Tore Janson - en historisk betraktelse och Gustav och Marie Mandelmanss bok "Självhushållning på Djupadal" - om att lämna staden och bli bonde.

Att sedan Lena Sundströms hyllade bok "Spår" om den märkliga historien kring utvisningen av de två egyptierna från Sverige, som är vad man skulle kalla ett litterärt reportage och så thrillerlik att den nästan blir en roman, det kan väl kanske tända vår tids ständigt pågående debatt om gränsen mellan verklighet och fiktion - igen.

Det är en jury i varje kategori som har nominerat sex böcker. Nu kommer tre elektorsförsamlingar med representanter från bilbiotek förlag och kritiker att utse vinnarna i respektive kategori.

Vinnarna kommer att tillkännages den 25 november i Stockholms konserthus. Prissumman är 100.000 kronor