Frågan om vinster i välfärden splittrar Socialdemokraterna

2:07 min

Socialdemokraterna i Uppsala län beskylls för att peta ner Lena Sommestad från valbar plats till riksdagen nästa år. Lena Sommestad har gjort sig känd som tydlig motståndare till vinster i välfärden, på tvärs mot partilinjen.

Daniel Suhonen är Socialdemokrat och leder tankesmedjan Katalys:

– Hon är helt enkelt nedflyttad. Hon har, vad jag förstår efter alla jag pratat med, skött sitt uppdrag väldigt väl. Hon är synlig i media, hon har regeringserfarenhet och hon har varit ordförande för S-kvinnor, säger Daniel Suhonen, socialdemokrat och ledare för tankesmedjan Katalys

Daniel Suhonen kallas vänster-socialdemokratisk debattör. Han har ofta argt kritiserat att privata företag inom vård, skola och omsorg obegränsat kan plocka ut vinst.

Lena Sommestad sitter i dag på en av Uppsalabänkens tre platser. Hon vill inte bli intervjuad i Ekot men har tydligt tagit ställning mot vinster i välfärden. Och när Socialdemokraterna i Uppsala län i veckan avslöjade vilka de föreslår som riksdagskandidater i valet 2014, hamnade Sommestad på fjärde plats.

– Hon platsar alltså inte på någon av de tre valbara platserna till riksdagen. Och jag tycker att det sänder ut väldigt konstiga signaler, säger Daniel Suhonen.

Vinster i välfärden är en svår fråga för Socialdemokraterna, trots kompromissen på partiets kongress i våras om ett större inflytande för kommunerna och hårdare kvalitetskrav – mot att rätten att ta ut vinst blir kvar.

Daniel Suhonen tror att det finns ett samband.

– Ja, hon har varit kritisk mot det, men ändå väldigt sansad i den frågan och hon har nog väldigt många medlemmars stöd.

Men valberedningen för Socialdemokraterna i Uppsala Län menar att Daniel Suhonen och andra kritiker fått allt om bakfoten. Förslaget till lista har inget med vinster i välfärd att göra, säger Pia Wårdsäter, som är sammankallande:

– Nej, det stämmer absolut inte. Vi har inte fört några som helst sådana diskussioner.

Uppsalabänken förlorade en plats i förra valet och har i dag tre. Nu toppas listan av Ardalan Shekarabi, som anses till höger i partiet för fortsatt möjlighet att ta ut vinst för så kallade välfärdsbolag.

På andra plats står Agneta Gille som tycker att kritikerna drar för stora växlar på att Lena Sommestad hamnade först på fjärde plats:

– Ja, om de säger att Lena är petad drar de för stora växlar för hon står på fjärde plats och vi räknar med att ta fyra mandat nästa mandatperiod.

Hur står du i frågan om vinster i välfärden?

– Fullt stöd till partilinjen, säger Agneta Gille.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sverigesradio.se