Valter Skarsgård i P4 Mötet: Jag är en egen person

13 min

Skarsgård är återigen aktuell på bioduken. Denna gången är det Valter Skarsgård som spelar huvudrollen i filmen IRL som har biopremiär på fredag. Där spelar han en kille som lever lika mycket i dataspelens värld som i den verkliga.

 – Jag var nog lite kaxig när jag var yngre. Jag mopsade lite som yngsta barnet, säger Valter Skarsgård.

Inte bara "nästa Skarsgård"
Som son till skådespelaren Stellan Skarsgård, och bror till skådespelande Alexander, Gustaf, och Bill, har 17-årige Valter Skarsgård mycket att leva upp till. Han har mångas ögon på sig och pressen att leverera finns där, men är inget som stressar honom.

– Nej, men det ska mycket till för att folk ska förstå att jag inte bara är "nästa Skarsgård". Jag är en egen person, som spelar på mitt eget sätt. Jag spelar mina egna filmer som jag fått på egen hand. Allting har inte med dem att göra, säger Valter Skarsgård.

Men han medger att han nog har en fördel av att komma från en familj med stor erfarenhet från filmbranschen.

– Det är väl lättare att få in en fot. Folk inom branschen känner väl till en lite mer än de skulle göra i annat fall. Men jag har aldrig, och kommer nog aldrig, få ett jobb på grund av mitt namn.

Känner igen sig i IRL
Valter Skardgård är aktuell som huvudrollen i ungdomsfilmen IRL - in real life. Där spelar han en kille som lever lika mycket i dataspelens värld som i den verkliga.

– Elias, som jag spelar, ser spelvärlden mer som en verklighet än den riktiga världen. Där blir han så nedtryckt så att han inte riktigt kan vara sig själv. Men i spelet är han bäst, där är han stark och modig.

IRL är en bra skildring av hur ungdomar kan ha det, tycker Valter Skarsgård. Filmen ger ingen förskönad bild av hur det kan vara att vara tonåring.

– Det är en jobbig film på ett sätt, den är lite obehaglig.

Nyklippt inför premiären
Filmen har biopremiär på fredag. Det betyder att Valter Skarsgård inte längre behöver tänka på att passa in i rollen.

IRL drog ut på tiden. Det var lite efterhalkande scener som inte blev av så jag inte fick klippa mig, så håret bara växte och växte och växte.

– Jag hade långt ner över axlarna i förra veckan, men nu fick jag äntligen tillstånd att klippa mig, säger Valter Skarsgård.