Livsfarlig resa till säkerhet för syriska flyktingar

2:58 min

Flyktingströmmen av syrier som försöker ta sig med båt över Medelhavet till Europa fortsätter. De flesta säger att målet är Sverige efter att Sverige beslutat att ge uppehållstillstånd till alla syrier som befinner sig i landet. Men det gäller att ta sig dit först och resan utgör livsfara.

För tio dagar sedan sjönk en båt utanför Alexandria i Egypten. Tolv människor drunknade. De överlevande hålls fångna på en polisstation. Syrisk-palestinska Soha Arifis tre döttrar drunknade när båten sjönk.

– Jag hade fyra döttrar, tre av dem drunknade. Vi flydde döden i Syrien men fick se döden i ansiktet här. Vi var på väg till Sverige, säger Soha.

Hon är 42 år och var sjuksköterska på en hjärtklinik i Damaskus. Hon har gråtit i tio dagar, men hon vill prata om det som hände. Om och om igen beskriver hon hur de tre flickorna försvann i djupet, en efter en när den överfyllda båten sjönk. Först Haya, den minsta dottern, fyraåringen som var förlamad.

– Vi hade bara en flytväst, jag höll Haya i min famn, de andra flickorna klamrade sig fast vid mig, men jag lyckades inte hålla dem ovan vattenytan. Vågorna sköljde över oss och när Haya inte längre andades släppte jag taget om henne för att rädda de andra. Farväl min dotter, må gud vara med dig, sa jag, Sama och Julia och Sarah klamrade sig fast vid mig, men en efter den tappade de greppet, jag kunde inte rädda dem heller.

Endast Sohas äldsta dotter, tioåriga Sarah, överlevde. Tillsammans med över 100 andra kvinnor, barn och män sitter de nu i häktet på polisstationen i Alexandria, plågade av sorg och skuld, men utan någon psykologhjälp.

Soha minns hur Sarah ropade ”mamma vad händer med min syster”, när hon släppte taget om Haya och hur Soha då ljög och sa att Haya räddats av fiskebåtarna. I sex timmar flöt Soha och Sarah i vattnet i natten innan räddningen kom. Då hade tolv båtflyktingar drunknat. De överlevande väntar nu på att deporteras eftersom de brutit mot lagen, som det heter här i Egypten. De flesta, om inte alla, säger att de var på väg till Sverige.

– Till Sverige, säger Soha, där vi hoppades att få bli behandlade som människor och inte som djur, som här i arabvärlden. Jag har två systrar i Sverige, säger Soha medan hennes tioåriga dotter Sarah vankar fram och tillbaka i fängelsekorridoren med ett helt och hållet uttryckslöst ansikte.

Cecilia Uddén, Alexandria
cecilia.udden@sverigesradio.se