Rödvin tycks minska risk för Alzheimers

1:08 min

Amerikanska forskare tror att de har hittat förklaringen till att rödvin verkar minska risken att få Alzheimers.

Maria Ankarcrona, som är docent i neurobiologi vid Karolinska institutet, forskar själv inom området och tycker att slutsatserna om rödvinets inverkan är väldigt spännande.

– Jag tycker att det verkar vara en väldigt intressant studie som i framtiden skulle kunna leda till att man kanske kan utveckla något läkemedel som faktiskt påverkar processen i Alzheimers sjukdom. Det ligger ju långt fram i tiden men det här är ju i alla fall ett bra steg på vägen.

Två tredjedelar av de som drabbas av Alzheimers demens har en speciell typ av medfött protein som minskar mängden av ett annat protein som bidrar till att skydda mot Alzheimers.

Men ett ämne i rödvin påverkar det skyddande proteinet så att det ökar, och då minskar risken att drabbas av Alzheimers. Det skriver forskare vid Buck Institute i USA i det senaste numret av vetenskapstidningen Pnas.

– Varför de har en högre risk att insjukna vet man ju inte riktigt och det här kan ju vara en del i det pusslet att förstå det. Den här länken närmare till Alzheimers är väldigt intressant.

Men Maria Ankarcrona säger samtidigt att det är för tidigt att avgöra om det faktiskt hjälper med ett glas rödvin om dagen, då det i dagsläget bara baseras på resultaten i en enskild studie.

– Jag tror att det här är en viktig pusselbit, men det säger ju inte allt. Men det verkar ju i alla fall inte negativt att göra det om man säger så.

Christopher Jungstedt
christopher.jungstedt@sverigesradio.se