ETA-dömd friges efter avgörande från Strasbourg

1:52 min

En spansk domstol beordrar att ETA-aktivisten Inés del Río, dömd för delaktighet i 23 mord utförda av den baskiska terrororganisationen ETA, ska släppas. Detta efter att Europa-domstolen för mänskliga rättigheter sagt att hennes frihetsberövande strider mot lagen.

Besultet att släppa Inés del Río kan innebära att fler fängslade personer i samma situation som hon kan komma att släppas. Drygt 60 ETA-aktivister sitter i dag kvar i fängelse på liknande grunder och domsluten väcker nu hopp för dem om snar frihet.

Inés del Río, i dag 55 år, dömdes för delaktighet i 23 mord utförda av den baskiska terrororganisationen ETA, och har suttit fängslad sedan 1987. Hon hade avtjänat sitt straff 2008, men släpptes inte då.

Detta med hänvisning till "Parot-doktrinen", en tolkning av strafflättnaderna som infördes av Spaniens Högsta domstol 2006. Den innebar att de år man fått i strafflättnader genom fängelsearbete ska dras av från det totala utdelade fängelsestraffet, som ofta är på flera hundra år - i Inés del Ríos fall drygt 3 800 år - i stället för från den 30-åriga gränsen som gäller för fängelsestraff.

Europadomstolen uppmanar också Spanien att ge Inés del Rio ett skadestånd på 250 000 kronor till som kompensation.

Besultet från Europadomstolen har gett upphov till en livlig debatt i Spanien. Anhöriga till offer för ETA:s blodiga attacker uppmanade Spanien att inte gå på Europdomstolens linje efter att beskedet kom i går.

Julia Milder
julia.milder@sverigesradio.se

Alice Petrén
alice.petren@sverigesradio.se