Nagelterapeuter jobbar för slavlöner

7:24 min

På flera nagelsalonger i Sverige arbetar vietnamesiska kvinnor upp till 60 timmar i veckan för 6500 kronor i månaden.

I ett reportage i Kaliber i P1 avslöjades att på flera nagelsalonger i Sverige används svart arbetskraft. Det är oftast vietnamesiska kvinnor som fått betala dyra pengar för att komma till Sverige och arbeta. Väl i Sverige har de arbetat hårt för en låg lön och tvingats sova flera stycken i små bostäder.

I dagens P3 Nyheter med Kazmierska medverkar Rosanna Mione, nagelterapeut och Raija Zalot, orförande för Svenska estetikers yrkesförbund och ger sin bild av problemen kring nagelsalongerna.

– Jag har aldrig träffat någon som jobbat under sådana former men jag har vetat länge att det är så det går till på vissa ställen. Förmodligen går folk till oärliga nagelsalonger för att det går fortare än att gå till oss professionella. Men det gör också att man kan få skador på nageln på grund av dålig hygien och felaktigt användande av kemikalier, säger Rosanna Mione.

Raija Zalot, orförande för Svenska estetikers yrkesförbund, menar att det är stor skillnad på de som har utbildning och de som inte har.

– Utbildade nagelterapeuter har ju en helt annan kunskap och gör ett bra jobb. De som kommer hit utan utbildning vill så klart tjäna pengar men får ju tyvärr lida på grund av att svenska myndigheter inte tar tag i problemet. Det är fruktansvärt synd om kvinnorna, för det är ju oftast kvinnor som jobbar i vår bransch, när ingen tar deras problem och därmed branschen på allvar.

Rosanna menar att det är förödande för alla inblandade att nagelsalonger anställer på fel sätt:

– Kunderna riskerar sina naglar samtidigt som de anställda lider av dåliga arbetsförhållanden och det måste ju göras något för att stoppa detta, säger Rosanna Mione.