Kalmar

Regnbågsdag ska öppna upp garderoben i regionen

1:41 min

250 personer har anmält sig till Regnbågsdagen i Kalmarsalen på torsdagen. Dagen ska vara startskottet för arbetet med att öppna upp garderoben i vår region och göra länet mer HBTQ-vänligt. Arrangemanget är gratis och öppet för alla.

Lotta Halllgren, som är frisör, säger till P4 Kalmar att hon har anmält sig för att hon vill lära sig mer för att kunna förstå människor hon jobbar med.

– Jag tycker att när man jobbar med människor som jag gör så vill jag lära mig, för att förstå. Och jag tycker det är ett jättebra tillfälle, säger Lotta Hallgren.

Det är Antidiskrimineringsbyrån Sydost, Kalmar kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län som står bakom Regnbågsdagen i Kalmar den 24 oktober.

Arrangörerna stödjer bland annat sin satsning på undersökningar som visat att det är ovanligt tyst kring HBTQ-frågor i Kalmarregionen, och även enskilda personers egna erfarenheter.

Samtidigt finns det de som tycker att man gör problemen större än de är. Här finns också många homosexuella, till exempel, som lever ganska ostört i sin vardag.

Men Lotta Hallgren, som bland annat brukar göra i ordning peruker åt transvestiter som är kunder hos henne, tycker det finns en del att göra.

– Jag önskar att det vore lite mer öppet. Att folk skulle kunna känna att de kan vara precis som de vill vara och att det är okej. Ofta så möts du med skepsis och med lite ironi, och lite förakt också mot folk som sticker ut, och det tycker jag är väldigt synd, säger hon.

På programmet under Regnbågsdagen står bland annat en föreläsning med Mikael Almén. Det blir paneldebatt och diskussioner om likabehandling i universitetsvärlden och ett föredrag om att vara HBTQ-person i en hederskultur.

Lotta Hallgren ser speciellt fram emot en föreläsning med Ann-Christine Roxberg, som är transperson och som har jobbat som präst i Svenska kyrkan i Växjö.

– Jag är jättespänd på att få höra hennes föredrag, för henne har jag fått höra talas om ganska mycket. Men jag har inte träffat henne, säger Lotta Hallgren.