Hovrätten dömde för förtal inte sexbrott

1:10 min

Nu kommenterar Göta hovrätt den uppmärksammade domen, där en sjuttonåring filmat ett samlag mellan honom och en artonårig kvinna och därefter lagt ut filmen på porrsajter. Hovrätten sänkte skadeståndet till kvinnan från 130 000 till 25 000 kronor.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att mannen gjort sig skyldig till en allvarlig kränkning när han felaktigt fick det att framstå som att kvinnan ville att filmen skulle spridas på nätet. Huvudsaken är alltså inte att kvinnan filmats i smyg, utan kränkningen bestod i att felaktigt bli utpekad som en som gillar att egna sexfilmer sprids på nätet, enligt hovrättens resonemang.

Det är utifrån det som rätten sedan beslutat hur stort skadestånd, så kallad kräkningsersättning, kvinnan bör tilldömas.

Hovrättsråd Lennart Östblom vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger till Ekot att när rätten beslutat om kräkningsersättning så har man tagit hänsyn till rådande sociala och etiska värderingar i samhället och i dag är det inte lika stigmatiserat att medverka i sexfilmer på nätet, enligt hovrätten.

I pressmeddelandet skriver rätten ordagrant att "det med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor."

Hovrättsråd Lennart Östblom påpekar att det handlar om skadestånd för ett förtalsbrott och inte ett sexbrott.

Skillnaden mellan tingsrättens och hovrättens resonemang är vad som utgör själva kräkningen, säger mannens advokat Fred Höweler, som själv blev förvånad över det sänkta skadeståndet.

– Hon var ju inte medveten om att hon blev fotograferad och det är väl den bedömningen som har legat till grund för tingsrättens dom. Nu resonerar hovrätten på ett annat sätt, till fördel för min huvudman, men vi får väl se hur det slutar, sa han.

Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Simon Andrén
simon.andren@sverigesradio.se