Halmstad

Manlig gynstol ska sätta fingret på ojämställdhet

9:27 min

Vad händer med viljan att förändra och skapa ett mer jämställt samhälle när människor får något konkret att relatera till istället för siffror och långa rapporter? Det undrar ett forskarteam på Högskolan i Halmstad, som har skapat en gynekologstol för män. 

– Vi vill synliggöra eftersatta behov genom att designa prototyper som visar hur ojämställd en miljö kan vara, säger Anna Isaksson, forskningsledare för projektet Origo som nu fått 2,7 miljoner från forskningsmyndigheten Vinnova för att dra igång.

Den så kallade "androstolen" är en undersökningsstol för män baserad på hur kvinnor upplever att det är att sitta i en gynekologstol. Trots att kvinnor upplever gynekologstolen som kall, obekväm och obehaglig har den sett likadan ut sedan 1800-talet.

Det här tog Anna Isakssons forskarkollega Emma Börjesson fasta på när hon designade androstolen, och meningen var helt enkelt att lyfta fram kvinnors upplevelser genom att skapa en liknande situation fast för män.

– Vi undrar helt enkelt vad som händer med viljan att förändra när man får se något konkret istället för att få en rapport i handen, säger Anna Isaksson.

P4 Halland