Sverige

Fler hos Kronofogden på grund av e-handel

1:33 min

Att vi har gått över till att handla alltmer på internet har lett att fler hamnar i Kronofogdens register. Det beror, enligt Kronofogden, till stor del på att avtalsvillkoren ofta är otydliga och krångliga. Men också fakturor som saknar inbetalningskort och avgifter som tillkommer är några av de problem som finns.

24-åriga Oskar gör nästan alla sina inköp på internet och ofta blir det på avbetalning.

– Alltså det har blivit så nu när man inte har tjänat så pass mycket. Om det är ett bra pris och jag vet att den här varan kommer att ta slut snart, då köper man på avbetalning, säger Oskar.

När Oskar i somras köpte en tandblekningspenna på internet trodde han att det var på avbetalning, när han istället fick en faktura på hela beloppet hade han inte råd att betala.

Alltfler hamnar i kronofogdens register efter att ha handlat på internet. På bara två år har antalet krav från e-handelsföretag till Kronofogden ökat med 37 procent, från drygt 50 000 till 70 000 per år. Enligt Kronofogden beror den här ökningen framför allt på att köpeavtalen ofta är svåra att förstå.

– De är väldigt otydliga exempelvis på frågan om när det förfaller för betalning och det är en väldigt viktig sak att veta. Är det så att det räcker med att jag väntar till nästa lön, eller måste jag betala tidigare, säger Jan Åkerlund, chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Oklara förfallodatum, men också fakturor som saknar inbetalningskort och avgifter som tillkommer är några av de problem som finns. Dessutom har företagen börjat kräva in allt lägre belopp. Oskars tandblekningspenna kostade från början 134 kronor men efter ränta och avgifter är skulden nu uppe i över 1000-lappen.

– Alltså jag förstod själva villkoren när det gäller vad du ska betala och så, men inte hur mycket det skulle bli efteråt, säger Oskar.

Representanter för e-handeln och Kronofogden har nu inlett ett samarbete för att se över hur reglerna för e-handeln ska kunna skärpas.

Oskar heter egentligen någonting annat.

Anna Berg
anna.berg@sverigesradio.se