Egypten tillbakavisar kritik om syriska flyktingar

2:49 min

Egypten har fått svidande kritik av Amnesty International för sitt sätt att behandla syriska flyktingar. Men Egypten anser att man bara tillämpar lagen.

I går berättade en mamma hur hon förlorade tre av sina fyra döttrar, när den överfyllda flyktingbåten sjönk. Nu sitter hon häktad i Alexandria i väntan på utvisning, tillsammans med över 700 andra flyktingar som misslyckats att ta sig till Europa, ofta under svåra omständigheter.

Men i Egypten anser man alltså att man endast följer reglerna.

– Vi måste respektera lagen och reglerna, säger ambassadör Badr Abdelaty, talesman för Egyptens utrikesministerium.

Flyktingar som har brutit mot lagen och ägnat sig åt olaglig migration kommer att utvisas ur Egypten. Men inte tillbaka till Syrien, försäkrar han.

Han förnekar bestämt Amnesty Internationals uppgifter.

När jag säger att jag själv känner till fall där palestinska syrier har utvisats till Syrien, säger han att det är mitt problem, och att Egypten befinner sig i en extraordinär situation säkerhetsmässigt, med dagliga terrorattacker på Sinaihalvön.

– Vi kan inte tillåta människor som varken har pass eller visum att stanna i landet, de är en potentiell säkerhetsrisk.

Utrikesministeriets talesman Badr Abdelaty blir irriterad när jag frågar om en kvinna som förlorat sina tre barn utgör en säkerhetsrisk.

Det är uppenbart att han inte känner till lidandet bland flyktingarna på polisstationen i Alexandria, men när jag möts av denna mur av oförståelse från egyptiska myndigheter tappar jag själv fattningen när jag berättar för honom om Soha som förlorat sina tre döttrar.

Jag säger till honom att det enda du kan göra är tala om respekt för lagen.

Men då stänger utrikesministeriets talesman av min bandspelare, ger mig en näsduk och säger att intervjun är över.


Cecilia Uddén
cecilia.udden@sverigesradio.se